Всичко, което трябва да направим, е да се обединим

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Трябва ли да започнем поправянето си  от животинското ниво, тоест да намалим консумация до нивото на необходимото?

Отговор: Не, не трябва. Проблемът не е само в това да намалим експлоатацията на природата. Освен това, ние всъщност не знаем как да се ограничим.

Това трябва да се случи по естествен път, от само себе си. Ако моята глава е „в облаците”, в духовен стремеж, аз инстинктивно консумирам само колкото ми е нужно, за да поддържам себе си. Напълно ненужно е да издаваме на всеки карта за минимална дажба и надуваеми матраци. Не говорим за това.

Ние заедно работим над взаимовръзката между нас, за да изградим интегрална система, подобна на природата, на всички нейни нива. Говорящото ниво ни е дадено, за да създадем тази система сами. И ако я изграждаме, ние със сигурност ще имаме правилно отношение към богатството на природата, като използваме нашите ресурси според тази възвишена необходимост.

Аскетизмът, „зеленото движение” или вегетарианството няма да доведат до успех. Напротив, ние трябва да мислим единствено за нашата вътрешна структура, за правилната връзка помежду ни на човешкото ниво и тогава, всички останали наши връзки с неживото, растителното и животинското ниво, ще бъдат в баланс.

От урок по статията „Мир в света”, 01.05.2011

[41895]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed