Братя, искам да ви прегърна

каббалист Михаэль ЛайтманДо степента, до която искаш да видиш групата обединена и цяла, съществуваща в общо, вътрешно поръчителство, ти влияеш на цялата група и вливаш в нея своите сили, желания и свойства на отдаване. Ти искаш да проникнеш в своите другари, за да бъдат те изпълнени с това свойство. Това е значението на „обичай ближния като себе си”, тъй като ти се стремиш да ги напълниш както би напълнил себе си, та дори и повече, защото те са по-важни за теб.

Как може това да бъде неясно? Всеки един може да го почувства. Ти искаш да си представиш как твоите другари се обединяват заедно и как ги напълваш до самия край! Тук ти не мислиш за своята собствена полза или загуба, а само за другарите, за Шхина (светостта). И ако мислиш само за тях, ти няма да чувстваш някакви лични падения или подеми, а ще продължиш да живееш в техните желания.

Когато претърпиш падение, причината е в това, че твоите желания са заключени. Твоето его не чувства, че може да се напълни по някакъв начин. Няма никакви наслаждения за преследване и ти изпадаш в сън и чакаш докато състоянието ти се измени с течение на времето.

Този застой се случва, защото няма нови желания, които да се разкриват пред теб. Ако почувстваш нови желания, ти веднага би се пробудил и би желал да получиш целия свят. Всичко зависи от желанието.

Излиза, че ако пред теб се разкрие голямо желание, тогава си изпълнен с енергия; ако желанието е малко, тогава ти си спокоен, но ако изчезне, то ти умираш. Но това може да се случи само ако работиш със своите собствените желания.

Но ако работиш с желанията на другите, ти непрекъснато се обновяваш. Тези желания повече няма да зависят от теб, а ти винаги ще имаш желанията на другите. Затова няма да преминаваш през подеми и падения, а ще продължаваш да се изкачваш и изкачваш.

Тоест подемите и паденията ще бъдат с друга същност – определящи се не от желанията, а от светлината: какво друго можеш да дадеш, какво друго можеш да премахнеш от желанието за получаване и да използваш заради отдаване, какво да добавиш към отдаването на Твореца?

От урок по статия от книгата „Шамати”, 27.04.2011
[41629]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed