Съедини в себе си двете сили на природата

каббалист Михаэль ЛайтманВ света има само две сили: силата на отдаване и силата на получаване. Като си взаимодействат помежду си, те трябва да достигнат до равновесие, сливане и единство.

Желанието за получаване започва да се оформя в желанието за отдаване, светлината. Светлината непрекъснато влияе на желанието за получаване, като го развива, а то отговаря на светлината. Така те започват да си взаимодействат. В резултат желанието за получаване на наслаждение развива способността да действа самостоятелно, да усеща, да мисли и да реагира на желанието за отдаване.

По този начин, тези две желание постепенно намаляват, като се спускат все по-ниско и по-ниско. Накрая това ни позволява да анализираме много фини детайли, които като ги комбинираме, ни позволяват да изградим цялостна система. Това е сякаш от глобален анализ преминаваме на много фино изследване (сякаш използваме пинцети), което ни позволява да получаваме информация, която я няма в общия подход. А общото изследване дава това, което го няма в частното.

В резултат, достигаме до състояние, когато ще анализираме и поправим напълно общото и частното. Затова се е случило спускането на духовните светове до този свят и е последвало развитие в този свят. В процеса на своето развитие нашият свят преминава същите четири етапа и достига до създаване на желанието за отдаване: отдолу нагоре, за да се върне към света на Безкрайността.

Кабалистите с голяма грижа ни обясняват този процес. Първо, те са учени, а това е физиката на двете действащи сили в творението, която обяснява как тези сили достигат до нас, за да се свържем ние и да започнем да работим с тях. В крайна сметка, те се реализират само в нашите желания, намерения и разграничения.

В природата тези две сили са балансирани. От нас се очаква да застанем между тях и да изградим себе си, като напълно включим в себе си и двете. Както природата, Творецът се състои от тези две сили – Неговата собствена сила на отдаване и силата на получава, чрез която Той ни влияе – така и ние трябва да изградим себе си от тези две сили. В това се състои цялата програма на творението и неговото развитие.

От урок по „Учение за десетте Сфирот”, 02.05.2011

[42017]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: