Прословутият бутон

WE!В края на краищата, има само едно действие, което зависи от нас и с помощта на което можем да изразим своето желание. Всички останали действия не сработват.

Да предположим, че аз горя от желание да направя или променя нещо, да подобря живота си. Пред мен стоят хиляди ключове на стената. Аз продължавам да натискам бутоните с надеждата да видя някаква промяна, опитвам се да разбера дали съм включил нещо, губейки последователността и разположението на бутоните…

По същия начин е и в нашия живот: ние се объркваме от безбройните „бутони”, които едвам успяваме да натиснем. „Успокойте се”, съветват кабалистите. „Така няма да успеете. Има само един бутон, който трябва да натиснете, за да се чувствате добре. Ако натиснете друг бутон, ще се чувствате зле.”

Тогава защо те са там? Защото докато прилагаме напразни усилия, ние поумняваме и откриваме правилния бутон. Този път се нарича „пътят на страданието”.

Но има и друг път – „пътят на Тора”, на който човек получава упътвания: „не натискай никакви други бутони на стената, защото ще направят нещата по-лоши. В крайна сметка, ти си мислиш, че те работят, и очакваш добър резултат. Времето си минава, докато ти продължаваш да влагаш надеждите и стремежите си не в Твореца, не в действащата сила в реалността. С други думи, ти се кланяш на идоли. Освен това, имайки същите очаквания, ти все повече изоставаш от настоящото темпо на поправяне. В резултат всяко неправилно натискане на бутона и последвалият го застой водят до негативни последици.”

Тогава какво е решението? Ние трябва да намерим правилния бутон колкото се може по-бързо. В статията „Свобода на волята” Баал а-Сулам ни обяснява как става това. Ако продължаваш да се връщаш на същия бутон, натискайки го все по-дълбоко и по-дълбоко, то ти ще отвориш източника на изобилие, който те поправя и напълва с всичко добро.

Това е единственият бутон, който включва цялата система, докато всички останали не са свързани към нищо. Натискайки ги, ти само се тревожиш вместо да се занимаваш с единствения наличен механизъм. Така също бездействието ви носи проблеми. Колелцата на реалността продължават да се въртят и ако не се отнасяте положително с тях, системата автоматично се накланя към негативното.

Затова е нужно да намерим правилния бутон измежду всички останали и да се научим да натискаме само него, без да правим грешки. В това се състои нашата работа. Кой не търси щастие? Това е и „щастието”.

От урока по статията „Свобода на волята”, 29.04.2011
[41796]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: