Правилно отношение към светите книги

каббалист Михаэль ЛайтманДокато чете кабалистична статия, човек трябва да се настрои правилно за нейното възприемане. Нито една дума в мъдростта кабала не говори за нашия свят. Ние не съществуваме в този свят. Това е въображаем свят – не се взима предвид изобщо и не  се вписва в цялостната система на световете. Просто не съществува!

Ето защо Кабала не говори за този свят, материалното човешко тяло или определени географски места – земята Израел, Синайската пустиня, Египет или Вавилон. Отнася се само към вътрешните състояния на човек, през които той преминава в стремежа си за достигане на поправяне, целта на творението.

Ако човек има „точка в сърцето” и се насочва към целта на творението, по пътя към тази цел той започва да преживява различни състояния. Мъдростта кабала и всички кабалистични книги – Тора, Талмуд, ТЕС, Мишна и т.н. – описват тези състояния, тези степени подробно. Всички духовни, „свети” книги говорят изключително са „светостта”, тоест за достигане на свойството на отдаване, което се нарича святост.

Следователно, докато ние четем тези статии, трябва да се откъснем напълно от всички познати материални картини и образи и да си представим само духовните степени, тоест степените на приближаване или отдалечаване от свойството отдаване. Те говорят единствено за това. Тези книги описват желанието, създадено от Твореца, неговото състояние във всеки от нас и опитът ни на пътя, когато от сегашното си състояние ние започваме да се стремим към свойството отдаване, към любов към другите, наречено „святост”.

От урок по статия на Рабаш, 24.04.2011

[41393]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed