Не бих желал да повтарям една година в училище

каббалист Михаэль ЛайтманИма два пътя: дълъг и кратък, пътят на страданието и пътят на Тора. Всъщност, на пътя на страданието аз изобщо не се движа напред. Но всеки път, когато не напредвам, страданието чрез удари ме поставя и връща отново на пътя на Тора.

По същия начин дете, което не го е грижа за ученето, се намира „под ударите на съдбата”. На него не му е позволено да играе навън, докато не довърши домашната си работа и остава в същия клас да повтаря една година. След като е страдало за известно време, то усеща нуждата да заляга над учебниците. Откровено, днешните родители нямат тази сила, но Творецът има силата и средствата. Той ни принуждава да си направим домашната работа и да продължим да се движим към целта.

И така, целта на страданието е да ни насочва към пътя на Тора, тъй като поправянето се случва единствено чрез силата на светлината, която поправя. И все пак в хода на събитията, до колкото не желая да се обърна към Тора, аз съм бомбардиран от удари и те ме карат да го направя.

В крайна сметка, аз съм желание да се наслаждавам. Достатъчно е  да бъда заключен далече от „играчките”, да бъда лишен от наслаждения, да бъда ужилен чрез страдания и аз като малък любимец съм готов да направя каквото трябва. Какво може да направим, ако сме малки и слаби и имаме само една решение – да привлечем върху себе си Светлината, която поправя.

От урок по писмо от Баал а-Сулам, 01.05.2011

[41793]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed