Къде е изходът от застоя

каббалист Михаэль ЛайтманНие се спускаме от самия свят на Безкрайността, през всички светове до «този свят» – откъдето сами трябва да се издигнем обратно. Докато сме се спускали, нашето желание непрекъснато е намалявало: свят след свят, стъпало след стъпало, докато не сме достигнали до този свят, където в нас не е останало желание към светлината, към Твореца, към духовното! Останала е само капчица искра живот, за да съществуваме някак си – именно тя се нарича «този свят».

А след това развитието протича така, че желанието в нас започва да расте обратно и ние трябва да го направим подобно на светлината. В нас се разкрива все по-голямо егоистично желание, а ние трябва да се издигнем над него, над този природен егоизъм. Но е невъзможно да го направим без помощта на висшата сила – невъзможно е да разделим желанието и намерението, за да получим намерение за отдаване на същото това желание и да се издигаме все по-нагоре.

Тоест целият напредък се извършва над егоизма, за да го възненавидим окончателно, виждайки, че само заради него са всички наши проблеми и страдания. Но това съвсем не е лесно да бъде разгледано.

Човечеството вече започва да разкрива, че е дошло до безизходност в целия този живот, който сме построили на тази земя, и че в човешкият егоизъм е цялата причина, защото ние разрушаваме своя свят. И независимо от всичко, ние виждаме, че не сме способни да се спрем.

Желанието за наслаждение продължава своя бяг, по зададен порядък и действа егоистично. Ние не можем да се удържим, да намалим потреблението, да подобрим отношенията помежду си. Светът продължава да се движи все по дълбоко към пропастта, увлечено от своя егоизъм.

А човек колкото и да изследва себе си, не може да разкрие в себе си силите, способни макар и малко да подобрят ситуацията и да спаси себе си. И това е едва началото на нашето падане. Има още да видим какво ще се случи – точно както е написано, че човек вижда приближаващия се към него ангел на смъртта с капка отрова на върха на меча и послушно поглъща отровата и умира. Той няма избор, неговото егоистично желание иска това!

И днес ние продължаваме да действаме по старому, защото ни се струва, че светът не може да съществува, ако не работим за егоизма си. И действително, за какво друго да работим – ние не разбираме, че може да има друга програма.

Но от друга страна, Творецът ненавижда егоизма – това е форма, обратна на Неговото отдаване, и затова тя ни се разкрива в такъв обратен, отрицателен вид. И какво да правим?

И тук, както за отделния човек в неговата лична духовна работа, така и за целия свят в общата работа със своя егоизъм, няма никакво решение, освен осъзнаване на своето зло. Злото ще се разкрие и ще ни покаже, че ние сами нищо не можем да направим и се нуждаем от помощта на висшата сила. И тогава Тя ще се прояви и ще измени нашата природа.

По такъв начин идва личното поправяне на човека и общото поправяне на света.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 04.05.2011

[42217]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: