Какво се крие зад илюзията на прогреса?

каббалист Михаэль ЛайтманБаал а-Сулам, Трудове за последното поколение:Какво е станало с немците, считащи се за един от най-цивилизованите народи, и изведнъж, само за някакъв си час са се превърнали в дивашки народ, най-ужасния сред примитивните народи, които някога са съществували на земята. Нещо повече, Хитлер е бил избран от болшинството.

Въпросът се отнася до човешкото общество: как се движим напред? Струва ни се, че от поколение на поколение ние ставаме все по-развити. Но в какво се развиваме? В науката и техниката? В общественото устройство? Или растем в своите човешки ценности? Точно това, последното, не е вярно.

Егоизмът нараства в продължение на цялата история, но ние не го поправяме и според степента на натрупването му, ставаме все по-лоши. Вместо истинското поправяне, ние покриваме, прикриваме своя егоизъм, за да не изплува и да не ни пречи да живеем. Иначе бихме се унищожили един друг. По същество, от поколение на поколение ние все по-изкусно скриваме егото си, а през това време ненавистта расте.

Помага ни това, че съществува възможност да се „разбягаме“, да се скрием зад телефона, компютъра и прочие разни екрани. Всеки си има стая или даже квартира, всеки се вози в своята си кола, не качва никой друг, хората престанаха да се женят и омъжват, разкъсват близките връзки. Накратко, ние издигаме защита, завеса между огнищата на човешкия егоизъм и благодарение на това живеем сякаш всичко е наред.

Това ни се изплъзва, но услугите, които развиваме в съвременното общество, са призвани основно да разчистят на всеки място в живота, за да не му се налага да влиза в конфронтация с другите хора. Националната застраховка, болничните каси, пенсиите, отпуските – с годините ние се стараем да предоставим на човек все повече възможности да почувстват себе си независими от обществото, да се отделим от чуждото его. Стремим се да позволим на всеки и да научим всеки да остава затворен в себе си, да не излиза на показ до края на живота си.

В крайна сметка, нашият характер няма поправяне и е станал много по-жесток, отколкото е бил в миналите хилядолетия. Просто ние се научихме да пазим характера си в тайник и като следствие, в плен на илюзията за прогрес на цивилизацията.

Всъщност, не би трябвало да бъде такъв проблем да разбудим нашия егоизъм, да проявим злото по най-явен начин. Защото то бушува отвътре, трябва само да отворим клапана и то ще избухне на повърхността.

При това така ще изригне, че човек ще бъде готов на всичко, без всякакво съпреживяване – той и не чувства другите в черупката на собственото си его. Той може да убива, да коли възрастни и деца, семейства и цели народи. Той ще сортира за себе си хората: този е черен, този е бял, този е евреин, а този – циганин и т.н. Може да изнамери хиляди критерии – поводи за убийства: старците вече са изживели своето, новородените с недъг и т.н.

Накратко, без никакво съжаление и угризение на съвестта, а напротив – горделиво и хладнокръвно, човек ще прави с другите това, което му дойде на ум, тъй като не чувства, че те са също хора, имащи право на съществуване, като него самия.

Става дума не за немците, а за всички нас, докато сме непоправени. Ако нашето егоистично желание се пробуди открито, всички ще станем такива. С немците то се е случило, тъкмо защото са били най-развити, а днес може да се случи с всеки друг народ. Много народи в света са се развили вече достатъчно, за да се прояви просто и естествено нацизма в тях. Те няма да се засрамят от нищо и ще действат също така пресметливо, както немците са искали да унищожат евреите и другите народи. Днес голяма част от света вече е готова за това.

Ако не поправим егоизма си, достатъчен е и най-малкият повод, най-малката искра, за да избухне пламъка на повърхността като от вулкан. И тогава никой няма да търси оправдания – хората ще реализират егоизма си научно и безпристрастно, грижовно и пресметливо  ще дойдат и ще изтребват.

От урока на тема „Ден в памет на Катастрофата и героизма“, 02.05.2011

[42042]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: