Злото е подсказване от Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманИздигайки се над егоизма, аз чувствам, че се отделям от своя властител – Фараона. И това веднага ми позволява да се почувствам в нещо самостоятелен.

За да се откъсна от този, който ме управлява е необходимо голяма работа в групата и в учението, желание да привлека светлината. Тогава, аз сам ще видя, че всичките ми желания, мисли и стремежи, всичко, което имам в мен – не е мое.

Това е като твърд диск, с вече инсталирана операционна система, който са поставили в мен. По друг начин, просто не мога да действам – нито днес, нито утре, нито вдругиден.

Но, човек не живее сам за себе си, а в обкръжение. Работата и учението в обкръжение ми носят светлина, възвръщаща към Източника и тогава чувствам, че съм противоположен на обкръжението. Досега, аз не съм се замислял за това и съм искал просто да използвам живота в своя полза. Но, светлината притежава друго свойство – отдаване и поради това, аз откривам, че използвам другите, заради получаване.

В това и се състои действието на светлината: да ми покаже, че съм противоположен на нея и целият съм устремен само за използването на ближните. Или им причинвам вреда, за да се почувствам по-горе, или получавам от тях напълване, което също е добре за мен. А ако е и това, и другото: да ги унизя и да изстискам от тях максимума – тогава е още по-добре.

Благодарение на светлината, аз не просто виждам своя егоизъм, но и разкривам неговото зло. Хората от улицата ще кажат: „Да, ние сме такива. Какво да се направи?” Така, целият свят открива, че от егоизма започва кризата, от това, че хората и цели страни не желаят да се съобразяват с другите: „Но, няма какво да се прави. Ще играем по-нататък.”

Само светлината ни разкрива злото на нашата природа. Оказва се, че тя е противоположна на светлината и освен нея, няма нищо повече. Ние получаваме нещо като насочване: може не само да се терзаем и да се потапяме в депресията, виждайки злото в себе си, в света и в Твореца – има и друг път. Разкрива ми се особена сила, която свети, управлява ме, проявява зло и тя ще ми помогне да се изменя.

Настъпва решаващ момент: аз се обръщам към тази сила, вече съзнавайки, че тя преднамерено ми е разкрила злото, преднамерено формира злото в мен, за да изпитвам необходимост от нея, да я поискам, да пожелая връзката с нея.

Така, аз започвам да оправдавам всичко лошо в света. Оказва се, че тези неща се разкриват в мен в такъв вид, само затова да установя връзка с Корена, с това, което е направило всичко това: създал е мен и целият свят наоколо. И действително, Той си признава: „Аз съм създал злото начало. Всичко, което виждаш като лошо – това е Моя работа. Искаш да промениш ситуацията – помоли”. Повече нищо и не трябва.

Това е много, много сложен момент. Защото да се обърнеш с молба, с искане за поправяне – това е вече етап от връзка. Може, разбира се да се каже, че всичко идва свише, да се прехвърли цялото зло върху Твореца, върху природата. Но да реша, за себе си, че това зло е преминало в добро, да се поблагодари за него, като за добро, това вече е съвсем друга работа.

Аз благодаря на Твореца за злото, което Той ми изпраща и чрез което мога да се обърна към Него. Той ще се отнесе по-особено към мен: бодва ме няколко пъти, за да вдигна към Него очи, да заговоря с Него. Сега съм длъжен да се издигна над страданията и да установя с Него контакт, който за мен ще е по-важен от страданията. „Не е важно, дори Ти да изпращаш още нови беди – само да не ме изпуснеш, аз няма да пусна Теб.” Това вече е развитие по направлението във връзката с Него.

Тогава човекът и разкрива своята независимост. Той се приповдига над своя егоизъм, благодарение на светлината, но тази светлина идва по негово искане и затова, също се записва на неговата сметка. Сякаш, човекът сам я произвежда, привлича и я използва. Той получава от светлината сили и пристъпва към самостоятелно поправяне, отмервайки своите желания и възможности и така изгражда себе си.

Това е и независимостта: ние ставаме „свободен народ на своята земя”. „Земя”, в кабала, означава „желание”: аз съм свободен в своето желание и правя с него това, което смятам за необходимо.

От урок по статията „Свобода на волята”, 06.05.2011

[42379]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: