Енергийната криза и нейното решение

каббалист Михаэль ЛайтманП.Л. Капица. От доклада “Енергия и физика“ (08.10.1975): Човечеството зависи от създаването и използването на източниците на енергия, защото произвежданата от тях работна сила в много пъти превъзхожда мускулната сила на човека и животните. Лишаването от енергийни ресурси води до падане на материалното благосъстояние.

И така, проблемът на човечеството е в получаване, преобразуване и консервиране на енергия. Във физиката е установен закон за съхраняване на енергията в природата. Самият закон предсказва глобална криза в добиването на енергия.

Енергията се добива от природни ресурси: торф, въглища, нефт, газ. Запасената в тях химическа енергия се е натрупвала хиляди години. Но в близките десетки години те ще бъдат изчерпани, употребата на енергия ще се ограничи, което ще доведе към снижаване на нивото на материалното благосъстояние на човечеството. Поради това енергийния проблем е проблем Номер Едно.

Никакви други източници на енергия (слънчева, енергията на вълните, геотермална, атомна и др.) не ни дават необходимата мощност, поради това, че в природата съществува ограничение за плътността на потока (изхода) енергия.

Реплика: Както виждаме, времето на изтощаване на енергийните ресурси е дошло. Решението е в бърз преход на обществото към разумно потребление. А когато започнем да разработваме основните му принципи, то ще видим, че всъщност трябва да решаваме проблема “любов към ближния”! Без неговото решение, на разумно потребление няма да се съгласи никой, и най-вече нашият егоизъм. А за да го променим е призвана науката Кабала…

[43773]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: