„Помнете деня, в който излязохме от Египет”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какъв е смисълът на заповедта „Помнете деня, в който излязохме от Египет” във вътрешната работа на човек?

Отговор: В „Зоар” е написано (глава „Бо”, п.121), че в Тора ще се спомене изходът от Египет 50 пъти. Освен това, е написано, че всеки ден човек трябва да вижда себе си като излизащ от Египет и това е защото цялата ни работа се случва само спрямо Египет.

Духовната работа на човек по поправяне на егоистичната природа започва от състоянието „Авраам” – основата на свойството отдаване. Но как можем да развием това свойство?

Затова в човек се надига въпросът на „Авраам” към Твореца: Как моите потомци ще наследят велика земя? (глава „Лех-Леха”). Това означава: Как мога да развия в себе си (тъй като моите потомци са моите бъдещи състояния) голямо желание за отдаване и любов, за да получава цялата Твоя светлина от Теб?

Това получава следния отговор (от Твореца към Авраам) „Знай, че твоите потомци ще бъдат в изгнание 400 години”, където 400 години са всичките четири нива на егоизъм. Тоест Творецът казва на човек, че той напълно ще бъде потопен в егоизъм и по този начин ще добие желание, равно на светлината на Безкрайността.

Отначало ще се просмучете от това желание да погълнете всичко и тогава ще откриете, че то е порочно, и ще пожелаете да излезете от него. Щом веднъж излезете от него, вие ще започнете да го поправяте от егоистично желание на отдаване. Това означава излизане от Египет и влизане в святата земя.

По този начин, поправяйки постепенно егоизма, ние придобиваме, издигаме се по 125 стъпала, до пълното поправяне (Гмар Тикун). Така, целият ни духовен път се разделя на три части:

1. От първоначалната точка (Авраам, стремежа да разкрием Твореца) до влизането в Египет.

2. В Египет, където развиваме стремеж към Твореца, което осъществява развитието на егоизма, осъзнаването, че то е зло, и излизането от него.

3. Поправянето на нашето егоистично желание, до пълното му поправяне.

Всичко се върти около „Египет”: част от нашия път е „преди него” и част е „след него”. Но Египет е централната точка. Затова човек трябва да чувства, че излиза от Египет всеки ден, тоест че всеки ден той взима част от егоистичното желание и я поправя, и получава нова светлина в нея. Това се нарича „нов ден”. И това продължава на всички нива.

От урок по книгата „Зоар”, 13.04.2011

[40540]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: