Разрешение за доставка на светлина

каббалист Михаэль ЛайтманЗа разпространяване на кабалистичните знания кабалистите трябва да получат „разрешение свише”. Ние не знаем какво е това и как точно се получава. Подават молба и чакат резолюция? Вземат справка от деловодството?

Има определен тип души, които са способни да превеждат висшата светлина към низшите. Всъщност, „разрешение свише” – това е наименованието на такива души. А другите души не са способни на това. И макар да знаят много, те, както се казва, не бива „да си отварят устата” – да разкриват своята мъдрост.

Как става това? Нали се намираме в обща система, където всичко трябва да е взаимосвързано.

И въпреки това, духовното развитие означава, че аз действам не пряко. Напротив, преграждам светлината в себе си, без да я разкривам на никого и работя с други системи. Те разкриват светлината, а аз се разкривам чрез тях.

Ето защо раби Шимон, автора на Книгата Зоар, е скрит в нея като таен източник. Той се разкрива чрез друга система, наречена „раби Аба”. Това не е човека, записващ книгата, а именно система. И двете тези души са могли да разкрият мъдростта, защото са се отнасяли към обкръжаващата светлина, обаче раби Шимон се е отнасял към нейната вътрешна същност, а раби Аба – към външната част. В това съчетание те са действали: от устно изложение – навън  към писменно изложение.

Не са много кабалистите в историята, известни като автори на книги и активни деятели, допринесли за разпространението на мъдростта. Много от кабалистите са останали неизвестни: те не са написали нищо и ние нищо не знаем за тях. Те са горяли от желание да разкрият светлината, но не са могли да действат открито, защото техните души не са произлизали от обкръжаващата светлина.

От урока по статията “ Разкриване на мяра – скриване на две“, 26.04.2011

[41570]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: