Разпространението е раждането в духовното

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес „We!”, Ню Джърси, урок №5

Въпрос: Моят въпрос е свързан с разпространението. В училище разговарям със съучениците си за кабала.

Създава се впечатление, че това им е интересно и между нас възниква определен контакт, но когато се върнат у дома, пренебрежителното отношение на семейството и обкръжението им към това, проваля всичко. Как да създадем важността на целта в семействата?

Отговор: Затруднявам се да отговоря, защото не съм се занимавал никога с това. Тъй като, ние говорим за любовта към другарите и за любовта към ближния не със страничните хора, а с онези, които вече идват при нас.

Науката кабала казва, че е необходимо да разпространяваме нейните знания пасивно, без принуждаване. Трябва да дам на човека определена информация: защо страда светът, каква е причината всички да се чувстват зле, къде се „подхлъзваме”, защо възникват кризите.

И да се постараем да му обясним, че всичко това става съгласно програмата на природата, за да ни демонстрира, че егоистичното развитие по растяща експонента е завършило и сега ни предстои падане. Това означава, че ще усетим страдания и проблеми (възможно е да са сериозни), тъй като развитието в егоистичната плоскост е завършило и сега трябва да се издигнем над него.

Ето, такава информация трябва да разпространяваме в света. Но ако сега, започна да говоря за това с хората, ще трябва много часове да обяснявам, докато разберат. Ето защо, ние разпространяваме науката кабала пасивно, чрез книги или Интернет и тези, които се заинтересуват и почувстват, че това напълва  някаква тяхна потребност, ще ни намерят.

Известно е, че се намираме в полето на висшата сила, в полето на светлината. И ако в човека има склонност към собствено поправяне, своего рода възприемчивост към обединяване, към духовност, което е равнозначно на любовта към ближния, към отдаването и към Твореца, тогава той ще намери нашите първоизточници. Няма никаква необходимост да му се оказва натиск и да се разгръща голяма пропаганда.

Можеш да говориш с приятелите си за кабала – за това няма забрана. Но ако виждаш, че след това веднага забравят или им е безразлично, или веднага променят своето мнение, дори ако отначало са се съгласявали с нещо, то всичко това е знак, че очевидно, тази наука засега не е за тях.

Ако съм на твое място, бих им дал да прочетат книга, която според теб ще е подходяща за тях. Събери малка библиотека в дома си. Моят съвет е всички да го направите.

Всеки, който изучава кабала, трябва да има сбирка от книгите ни в пълен обем. Заедно с тях, дръжте 3-5 книги, най-вече подходящи за начинаещи и им давайте по ред да ги четат, а после ги прибирайте обратно. И тогава ще видите – проявяват ли те интерес или не.

Книгите имат особена сила. И макар, че обикновено чета и работя с текст на компютъра, все пак не мога да нямам пред себе си книга. Тя има духовен корен, а компютърът – не.

Но какво е ценното и достойно за подражание в този млад човек – това е неговото желание да разпространява науката кабала. Той е смелчага! И трябва да се учим от него.

Струва си, всеки от вас да провери своите възможности в разпространяването. Защото, колкото повече разпространявате науката кабала, толкова повече се обогатявате вътрешно. И в съответствие с това, колко хора получават чрез вас знания за духовния свят или духовно напълване, такова напълване ще премине и през вас. Вие, сякаш ги раждате и те вече стават ваши деца – това също способства за вашето израстване.

А човек, който не е приближил никой до науката кабала и на никой в този свят не е оказал духовно влияние, като че ли не е дал на никого живот и няма продължение. Всеки от нас трябва да бъде разпространител.

От 5-тия урок на конгреса „We!”, Ню Джърси, 01.04.2011

[40872]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: