Първо обновление

каббалист Михаэль ЛайтманРабаш, “Даргот Сулам”, статия 932, “Първото обновление”: “Всички обновления започват едва след като човек излезе от себелюбието си. И затова езичниците не трябва да се обучават в Тора.

Защото, когато човек е в Египет, той не може да бъде юдей, защото е поробен от Фараона, царят на египтяните. Когато е роб на Фараона, той не може да бъде роб на Твореца.

Казано е за това: „Израел са Мои синове“ те са Мои роби, а не роби на робите. А когато човек служи на себе си, той не може да бъде роб на Твореца, така, както не може да служи на два царя едновременно.

И едва след като човек излезе от Египет, т.е. от егоизма, тогава може да бъде служител на Твореца. И тогава може да получи Тора. Оттук следва, че първото обновление е при изхода от Египет.“

Човек, който се намира в егоистичното си желание, се нарича „не еврей“. Човек, който се издига над егоистичното си желание, т.е. излизащ от Египет се нарича „юдей“, защото достига единство (ихуд) със светлината, с Твореца.

Тора, т.е. пътят на отдаването, може да се изучава само след издигане, след изход от Египет. И затова е казано, че езичниците не трябва да бъдат обучавани в Тора. „Не трябва“ – означава невъзможно. Тъй като оставайки в егоистичните си желания, ти нищо не разбираш от духовното и нямаш дори и най-малкият шанс да се докоснеш до него. В желанията си и мислите си ти не можеш да обхванеш края на нито една от нишките, за да се добереш до духовния свят.

Нужни са ти помощни средства – само чрез правилното им използване ще достигнеш желаемото. И затова всички обновления, всички духовни промени са възможни само след изход от Египет, т.е. от егоизма. А дотогава не можеш нищо да разбереш. Дотогава се намираме в тъмнина и можем да вървим само със затворени очи, съгласно съвета на кабалистите.

Това е всичко, което ни остава – да разберем, доколко нашият свят е противоположен на духовния. Обръщането на 180 градуса няма да ни помогне да се измъкнем от мрака към светлината. Защото нашата тъмнина е египетска тъмнина, от която няма посока към светлината.

Само постепенно, чрез правилни действия ние достигаме до вярното желание. И макар то също да е егоистично, но благодарение на въздействието на светлината можем да излезем от Египет в алтруистичното намерение лишма.

Става дума за две абсолютно отделени състояния. Човек, намиращ се в нисшия свят, т.е. в егоистично състояние, в намерение за получаване, не е способен да разбере помислите и действията на тези, които се намират в отдаване. Едното никак не се съприкосновява с другото, това са съвършено различни програми, които не се пресичат помежду си.

Тъй като по отношение на духовния свят, нашият свят го няма. Той се проявява само във въображението на човека, като предварителна, минимална реалност, необходима за встъпване в духовната реалност, в единствено съществуващата. Всичко, което виждаме и си представяме тук е подобно на видение на човек, който лежи в безсъзнание.

А всички обновления, всички постижения и истински разчети започват с изхода от Египет.

От урока по статия на Рабаш, 12.04.2011

[40487]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed