Основата на Кабала

каббалист Михаэль ЛайтманМъдростта на Кабала е противоположна на общоприетото мнение, защото духовното е противоположно на материалното. Духовното е насочено изключително към отдаване, докато материалното е изцяло получаване, в зависимост от съответното намерение. Въпреки че съдейки по действията на човек, не винаги е ясно.

Особено важно в духовното е никога да не разделяме творението на различни, противоположни, противоречиви сили, а по-скоро да определяме всичко като една сила: „Няма никой друг освен Него.” Това е основата на Кабала.

Ето защо, трябва да приписваме на една сила това, което  ни изглежда като добро или зло на всяка степен. Човек трябва да види себе си като държащ две юзди: силата на доброто и силата на злото. Творецът държи двете юзди Отгоре: доброто и злото, и чрез тях разговаря с човека, за да го научи.

Човек трябва да разбере, че отношението на Твореца към него идва в тези две форми, което означава, че същата тази Висша сила работи или с лицевата си, или с обратната си страна – Твореца или Фараона. Тогава човек расте с помощта на двете сили и е благодарен за лошото така както за доброто. В крайна сметка, и двете идват, за да го доведат по-близо до сливането с Висшата сила.

От урок по статия на Рабаш, 10.04.2011

[40228]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: