Не с натиск, но с въздействие

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес “We!”, Ню-Джърси, урок №2

Въпрос: Трябва ли жените да оказват натиск по отношение на мъжете, така както майката оказва натиск върху детето, за да се занимават те с обединение?

Отговор: Към мъжете трябва да се отнасят така, както с децата – с любов! Но ако те не се обединяват, то несъмнено трябва да се упражни натиск върху тях. Казано е, че „благодарение на праведните жени ние сме излезли от Египет“. Изход от Египет означава преминаване от този свят в духовния и това става благодарение на жените.

Ние изучаваме, че подема на МАН произлиза от малхут, всички желания се намират в малхут. Така че, всичко започва с жените. Ако не беше тяхното желание, нямаше да има нито семейства, нито следващи поколения.

Силата, движеща човечеството – е силата на жената, която иска да ражда и да продължава живота. А мъжът внася изпълняваща сила, но само при условие, че от нея има потребност – така е устроена природата.

Следователно, главното, от което се нуждаем е потребността на жената. Когато при РАБАШ идваха нови ученици, той веднага организираше женска група, в която влизаха техните жени. Те се събираха веднъж седмично, четяха статии, обсъждаха. Той се безпокоеше много за това, как те разбират написаното, какво става с тях..

Непременно трябва да има силна женска организация, способна да иска от мъжете духовно напълване. Но жените трябва да действат не с вик, а чрез потребността на сърцето. Тогава мъжете ще почувстват – засега това все още не се получава.

Тоест от страна на природата жените не умеят и не са способни да се обединят помежду си, всяка жена е обособена сама за себе си. Но заради натиска над мъжете – само поради тази нужда – те могат да се обединят, за да се получи една голяма потребност. Тази потребност ни е необходима.

От 2-я урок на конгреса “We!”, Ню-Джърси, 01.04.2011

[39754]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed