Напредваме с правилното изграждане

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Казано е, че „целият народ на Исраел са поръчители един за друг”. От друга страна, водим разговор за глобалното състояние на цялото човечество, за необходимостта да разберем всеобщата взаимозависимост. Как се съчетава това?

Отговор: Хората, притежаващи духовно желание („точка в сърцето”) и наричащи се „Исраел”, са способни да осъзнаят ситуацията. Те могат сами да я поискат, да се устремят към нея, ако привлекат на помощ висшата светлина.

И затова, могат да станат проводници към Твореца за цялото човечество, което е способно да напредва, само във връзката, в сливането с Исраел. Не е по силите на човечеството да се стреми към поръчителство и към Твореца, защото хората нямат точки в сърцата. Но от безизходност, при заплахата от смърт, те могат да се присъединят към Исраел и да получат от него светлината, за да се движат заедно във втория ешалон – в качеството си на „ариергард”.

„Исраел” е главната част, а човечеството върви след тях по духовния път. Трудно е да се каже колко хора ще бъдат Исраел. Възможно е, утре към тях да се влеят милиарди китайци. Но така или иначе, хората с точка в сърцето, със самостоятелен духовен порив се наричат „Исраел” и стоят начело на общото напредване.

От урок по статията „Поръчителство”, 24.04.2011

[41406]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: