Книга срещу компютър

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес „We!”, Ню Джърси, урок 4

Въпрос: Има ли разлика в процеса на поправяне на човек, който чете кабалистичните източници от книга и на човек, който чете от компютърен екран?

Отговор: Когато говоря за нещо, аз си представям източника на моите думи: книга или думи на Рабаш. Никога не съм имал този въпрос, защото по онова време нямаше как да го имам, и затова нямам ясен отговор. Но по мое мнение няма разлика.

Има хора, които са свикнали да четат написан текст, и има такива, които са привикнали към четене от компютърния екран. Аз отварям книгите само по време на уроците. Всички наши книги могат да се намерят и свалят на нашата интернет страница. Човек може да чете така, както му е удобно: може да слага бележки, да променя шрифта и т.н. И все пак е важно да отвориш печатна книга.

Мисля, че всички наши книги трябва да бъдат част от домашната библиотека на всички приятели. В крайна сметка, една книга е нещо повече от просто събрани печатни страници. Тя е отражение на духовен предмет, определена идея, която съдържа по-дълбоко вътрешно значение.

Първообразът и предшественик на книгата е свитъкът (мегила), от думата „гилуй”, тоест разкриване. Опитайте се да четете от книга и от екран: ще усетите по-голяма дълбочина в начина, по който се отнасяте към написаните страници.

По време на нашите уроци, когато милиони хора учат заедно, аз бих искал всички ние да четем от книгите и да се виждаме един друг на компютърния екран.

От 4-ти урок на конгреса “We!”, Ню Джърси, 01.04.2011

[40194]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed