Как се учат да летят

Много важен принцип на духовната работа е, че тя, цялата се извършва срещу нашето желание, не като егоистичната работа в този свят.

Защото, когато съм принуден да работя в нашия свят, преди висичко внимателно преценявам струва ли си да направя това.

Или ми харесва самото занимание, и тогава то вече не се нарича работа, а приключение, пътешествие – когато се наслаждавам от самия процес. Или това е някакво трудно занимание, но аз се наслаждавам от неговия резултат – от заплащането, от възнаграждението.

Аз, винаги трябва да виждам изгода от работата, разбираема за моя разум и желание, заради която я работя. Всичко зависи само от това, доколко ценя очакваната награда – в зависимост от това, съм готов да влагам сили.

Но по духовния път, ние работим срещу природата си и нищо не ни поддържа. Затова нямаме никаква мотивация, „гориво” за извършване на действия, които ни се струват безмислени.

И разбираемо е, че се придвижваме по малко, от „ло лишма” (заради себе си), стигайки до „лишма” (заради отдаването). Както е казал Рамбам, „на жените, малките деца и робите”, т.е. на нас, намиращите се засега на тези нива, тайните (истинската цел) се разкриват постепенно. Наричат се тайни, защото засега, човекът не може да си представи откъде да вземе енергия, мотивация за работа.

Това е толкова невъзможно, както не мога да полетя! То е над моята природа. И затова изминаваме толкова дълъг път, придобивайки някакво разбиране, усещане, идващо към нас за сметка на светлината, която връща към Източника.

Това не става по естествен, рационален начин – напротив, колкото повече сили влагам, толкова повече се отдалечавам от целта – така оценявам това в своите усещания! И само в някои отделни, редки моменти, изведнъж разкривам, че само така ми се е струвало в моите егоистични възприятия, сякаш вървя назад – а от гледна точка на отдаващите желания, аз наистина съм напредвал. Така вървим напред.

От урока по статия от книгата „Шамати”, 12. 02.2011

[40430]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed