Какво ни липсва за изхода?

каббалист Михаэль Лайтман Въпрос: От какво се нуждае групата за изход от Египет (егоистичното робство)?

Отговор: Нуждаем се от взаимна грижа един за друг, от чувство, че няма да излезем освен ако не го направим заедно.

Помните ли условието, при което Фараонът се съгласил да пусне Мойсей? Първо, той дал позволение на Мойсей и на още няколко човека. После се съгласил да освободи само едно племе от Израел. След това  казал, че само мъжете могат да излязат, изоставяйки жените и децата. Но Мойсей не се съгласил на това. Тогава Фараонът казал, че те могат да напуснат само че без добитъка. Мойсей отново не се съгласил на това.

Мойсей и Фараонът продължили да спорят, докато хората на Израел не избягали от Египет, взимайки със себе си цялото си имущество и дори това, което принадлежи на египтяните. Ние преминаваме цял процес преди да се подготвим за изход от Египет.

Все още ни липсва взаимна загриженост за това, че освен ако всеки от нас не е загрижен за другия, няма да можем да избягаме от Египет. Всеки трябва да се грижи за останалите и  желанието ми определя колко силна ще е загрижеността им. Аз запалвам сърцата на останалите с моето собствено сърце. Трябва да се тревожа за всеки от нас, издигайки се над своя собствен егоизъм и свързвайки се над него с точките в сърцата. Нека всеки от нас има голямо желание, в противен случай той ще пробие дупка в  общата ни лодка.

От урок по статия на Рабаш, 10.04.2011

[40243]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: