Кабала и филантропията

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес „We!“, Ню-Джърси, урок №6

Въпрос: Може ли в американските училища да се включат в програмата занятия с кабала в съчетание с филантропията, без да бъде използвана при това кабалистичната терминология?

Отговор: Когато се обръщаме към външния свят, ние изобщо не споменаваме науката кабала.

Ние се обръщаме към света по два канала. Първият канал – това е автентичната наука кабала, предназначена за тези, които са заинтересувани от нея.

С това ние привличаме хората с точка в сърцето, които започват да чувстват, че кабала може да напълни тази пустота, която те усещат. За тях е открит целият този материал, цялата кабалистична методика и ние от все сърце сме готови да отделим внимание на всеки, без да питаме кой е той и откъде е.

Вторият канал за нашето разпространение се характеризира с това, че ние нищо не говорим нито за Израел, нито за науката кабала. Ако се обръщаме към обикновения човек, ние говорим за законите на природата и сме длъжни да им обясним тези закони от научна гледна точка.

Ние разговаряме с хората без да използваме тези понятия, които биха ги отблъснали, които биха затруднили възприемането и възможността за комуникация. Когато съставяме метод за възпитание, ние не използваме кабалистични термини и не споменаваме националната принадлежност на кабала, ние я обясняваме от гледна точка на логиката.

Не мисля, че трябва да се занимаваме с филантропия, трябва просто да научим децата правилно да се отнасят към света.

Когато аз постъпих в университета, изучавах анатомия, физиология и психология. През първият семестър по инициатива на един от професорите ние посещавахме психиатричните болници, операционните, моргите и родилните домове.

Бяхме около 20 здрави и самоуверени млади хора и аз помня колко силно впечатление ни направи това на всички. Сред нас имаше момичета и след посещението на родилния дом аз започнах да гледам на тях по съвсем друг начин, аз започвах да изпитвам уважение за тези страдания, които тя изпитва по време на раждане.

Жалко, че нашите деца не виждат и не усещат това, то би изменило тяхното отношение между половете в училище.

Трябва да покажем на света, без да го тушираме, какво представлява днешният егоистичен свят, а след това да го обсъдим в клас: „Какво видяхте? Какво мислите за това? Защо се случва това? Как мислите, такова ли съществуване е достойно за човечеството?”

От 6-я урок на конгреса „We!“, Ню-Джърси, 02.04.2011

[40898]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: