Искате ли „манна небесна”?

каббалист Михаэль ЛайтманЗащо казват „манна небесна”, ако тя се открива сутрин вместо роса? Не пада от небето; появява се на земята. Благодарение на МАН, което е свързаните Бина и Малхут, ние издигаме нашите желания и изискваме поправяне чрез свойството отдаване.

Пробуждането на нашите желания за издигане, молбата към Твореца да бъдем равни на Него в любов и отдаване, се счита за МАН. Точно по такъв начин човек се напълва след като се отдели от своя егоизъм. Получавам своята душа чрез това, че се наслаждавам от отдаването и желая да бъда изпълнен с Бина, с Твореца.

Затова, аз проверявам: Искам ли това или не? Способен ли съм да напълня себе си? Напълва ли ме както преди егоистичното напълване, което се описва с „гърнета, пълни с месото, което ядох в Египет”?

Понякога е така, понякога не. Всички състояния, през които човек преминава в процеса на духовно развитие, са задължителни. Кабала ни казва и за най-малките детайли, които всеки един от нас трябва да преживее. Затова, мъдреците са казали „Напиши Тора на плочите на сърцето си.” Сърцето е нашето желание и всеки трябва да премине всички тези промени, които описва Кабала.

Когато осъзнаем, че не искаме „манна небесна” и че предпочитаме да се върнем към месото, което сме яли в Египет, това са състоянията, които разкриваме вътрешно по време на духовната работа. Всеки път, когато полагаш големи усилия за напредък, разкриваш желания, които все още не са били поправени или изяснени. Благодарение на това, че желанието се разкрива, ти го изследваш, сграбчваш го като змия, която подава главата си напред, издърпваш го отвътре, променяш го и се отърсваш от него.

От програмата „Седмична глава”, 13.01.2011

[39978]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed