Духовна терапия за масите – първи сеанс

каббалист Михаэль ЛайтманНие започваме днес да разпространяваме науката кабала сред масите, за да разберат хората, че трябва да следват личността, с други думи,Твореца.

До сега ние извършвахме разпространение за отделни хора –  само за тези, които имат точка в сърцето. Ние се обръщахме към тези, в които се е пробудило духовното желание. Те са почувствали вътрешен призив и са дошли при нас, попълвайки групите и образувайки нови. Ако точката в сърцето на човек се е проявила в някаква степен, то той е с нас.

Доколкото виждам и чувствам, днес тези точки в сърцата са вече милиони. Например, при последното ми посещение в Торонто, срещайки случайни хора, виждах, че те не само знаят за нас, но и гледат нашия телевизионен канал в интернет.

Това, обаче, все още са единици, а не маси. Масите на земята са няколко милиарда. Как да се обърнем към тях? Ние можем да се обърнем към тяхната „утроба”, към тяхното материално желание. Не бива да им се разказва за Твореца и високата цел.

– Творецът? – ще кажат те – Много добре, дайте Го насам.

Такова е желанието на човек и другояче той просто не разбира. И затова с масите говорим за глобалната криза, за възпитанието и здравеопазването, за екологията, за причините за катастрофите, за това, защо светът стана толкова непредсказуем, за това, какво ще се случи утре. Ние се обръщаме към техните желания, изискващи увереност и напълване.

При това говорим не за науката кабала, а за системата, подхода, методиката, която може да ни спаси. В какво се състои тя? В обединение, което довежда хората до съответствие с природата.

За нас природата и Твореца са едно и също, но масите не желаят да знаят това. За тях всичко възвишено е мистика, трябва им рационален подход. Природата е глобална и интегрална, казваме ние и има програма. Тя ни е развивала досега и продължава да ни развива напред. В каква посока? Тя ни води към това ние също да станем глобални и интегрални, като нея.

Какво трябва да правим? Само едно – да се обединяваме. Ние сме длъжни да се обединим, цялото човечество трябва да стане едно цяло. Да започнем да действаме, нека започнем да се сплотяваме, нека започнем да се сливаме в едно.

Тук ние достигаме момента, за който говори Баал Сулам, описвайки възгледите на Маркс и неудачите на социализма в Росия. Започвайки да се обединяваме, ние ще почувстваме, че за реализацията на замисъла не ни достига вътрешна, същностната сила на природата – висшата сила. И тогава ние ще поискаме тя да ни разкрие нашето единство, което не сме в състояние да достигнем сами.

Засега ние говорим на масите за кабала, без да употребяваме тази дума, ограничавайки се с научния подход и обяснение на текущата ситуация в света. Ние говорим за причините и следствията на ставащото, за да подготвим отрано лекарството за болестта. Това е първата „доза”, първото средство от комплексното лечение, което в началния етап ще позволи на хората да разберат какво ги чака. Благодарение на това те ще започнот да напредват, придобивайки с всяка крачка друго разбиране и друго чувство.

Ние доближаваме човека към целта поетапно – защото за това той трябва да скъса с предишното състояние. А това не е просто.

От урока по статията “Свободата на волята”, 08.04.2011

[40107]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed