Духовната компенсация като залог за успеха

Световен конгрес “We!”, Ню Джърси, урок №5

Въпрос: Не може ли едно от препятствията в напредването по духовната стълба да стане самото обществено устройство?

Отговор: Иначе казано, как да преминем от егоистичния свят в духовния или в свят с уравновесено потребление?

Тук има много нива. Ние сега стоим пред първото от тях, когато човечеството започва да разбира, че то трябва да се ограничи, защото богатствата в земните недра и природата като цяло не принадлежат нито на отделните хора, нито на държавите.

Но за да се направи съществуването на 7 милиарда души възможно и да не се „изядем” един друг, на нас ни е необходимо да достигнем до равновесие, както между себе си, така и между нас и природата. Това вече е ясно на всички здравомислещи хора. Проблемът се състои само в това, как да достигнем до това?

Самият преход всъщност е егоистичен. Може би ние ще съумеем да помогнем в това, но аз смятам, че такъв преход ще се случи подобно на това, което се случи в много страни. Защото ние сами виждаме, как на улицата излизат милиони хора, и сменят обкръжението, обществото и правителството.

Ние тепърва ще видим какво нашествие от емигранти ще има в Европа, и как те напълно ще я погълнат. Мислите, че САЩ се намира далеч от Африка или от Южна Америка? Съвсем не. И доколкото природата ни задължава да установим равновесие помежду си и равновесие с нея самата, – то няма друг изход за нас. Природата се стреми към хомеостаза – нищо не може да се направи с това.

Засега това все още няма отношение към духовното поправяне, а самият процес е необходим за нашето съществуване: за да не изпитвам страх пред съседа, че той може да дойде и да ме убие, а следователно, аз трябва да споделя с него безизходността.

И надеждата за това, че въоръжението и силата, които имат развитите страни, ще им помогнат – е илюзорна. Рим е паднал, бидейки по-силен. Въпросът е в това как да достигнем до следващия етап, когато ние ще открием, че не е по силите ни да постигнем справедливото разпределение, което изисква природата?

Каква компенсация ще дадем на човека, на неговото егоистично желание да стане по-голям, по-силен, по-богат? С какво ще го поддържаме? Хората не могат през цялото време да останат на животинското ниво на развитие, защото нашето его се развива и ще изисква още повече.

Човечеството няма решение на въпроса: Какво възнаграждение ще получат хората, дошли до разпределението, основано на исканията за справедливост, с какво ще напълнят своето его?

Получава се, че ако искаме всички да останат животни, еднакви – с това сами разрушаваме човека, защото нивото „човек” е по-високо от нивото „животно” във всеки от нас. Тук е задължително да има духовна компенсация, и това е подвластно само на науката кабала.

Преди 90 години, това са искали да постигнат в Русия, извършвайки революцията. На всички е известно, какво се получи три тях, в резултат. И всичко е, защото обикновеният човек не получи компенсация за това, че е трябвало да бъде равен с останалите. Защо трябва да се удовлетвори със стандартна квартира, със средна заплата, обезпечаваща му пенсионните отчисления, отпуск и нормално съществуване? Защо трябва да се задоволява само с това?

А засега, ние напредваме в съответствие с програмата на природата, за да може постепенно да я представим на човечеството в тази степен, в която то започва да разбира, че няма друг изход, и стигне до относително равно разпределение.

Затова, ако ние не дадем на човека духовна компенсация, то няма да можем да реализираме закона за равновесие с природата. И за това, на нас ще ни потрябва знанието на науката кабала.

От 5-я урок на конгреса “We!”, Ню Джърси, 01.04.2011

[40864]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed