Да дадем отпор на кризата

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес „We!”, Ню Джърси, урок №7

Отново и отново се връщаме към темата за световната криза. Защото, всъщност тя ни събра заедно. Ако природата не ни водеше последователно към глобалното състояние, към интегралната връзка между нас, то на света не би се разкрила науката кабала, чието предназначение е да ни помогне да се влеем в тази глобална, интегрална система от взаимовръзки. Така че, всъщност кризата е добро предзнаменование.

От историята знаем, че светът винаги е действал по законите на егоистичната природа. Особено успяла в това е Америка, тъй като са я създавали много хора. Подобно на съвременен Вавилон, тя е съумяла да възпроизведе състоянието на Древния Вавилон, откъдето на всички се е наложило да се разпръснат. Тук е формирано потребителско общество, стремящо се колкото може повече да печели и да преуспява в такъв живот. Тази цел е била поставена на всички и на всеки.

Но днес, Земята повече няма възможност да напълва това голямо желание. Седем милиарда души не могат да живеят, както в Америка, а и самата тя не е способна да поддържа себе си. И затова, целият свят държи на своите плещи икономиката на САЩ, за да не се сгромоляса, защото нейният колапс ще обхване всички.

В резултат, общата интегрална схема ни налага такива задължения и ни подлага на такъв натиск, че съвременният свят може да се сравни с лодка в бурно море. Всеки, от седящите в нея, се страхува да направи невнимателно движение, дори просто да се раздвижи, защото на ненадеждната лодка не и трябва много, за да се преобърне и да отиде към дъното, като увлече всички – включително и него.

Внезапно се оказахме в ситуация, от която няма друг изход, освен война. Разпалвайки война, ние тутакси ще прекъснем всички връзки, ще унищожим глобалността и интегралността, и ще се върнем към живота такъв, какъвто е бил – да кажем преди сто години. А после, отново ще стигнем до сегашното състояние. Защото, развитието е естествен процес и на дадения етап, нищо друго не ни предлага. Нашият егоизъм, все пак ни вкарва в единната интегрална система.

Както обяснява науката кабала, можем да разрушим създалото се състояние по пътя на Трета и дори Четвърта световна война. Съгласно четирите стадия на разпространяване на пряката светлина, трябва да преминем през тези четири състояния.
Но има и друга възможност, която сме способни да обясним на света, макар и да  представляваме само малка негова част. Дори сега, малко да знаят за нас,  въпреки това можем да станем известни и да привлечем вниманието към себе си. Тук не помага масираната реклама за милиарди долара – ключът към успеха се крие само в нашето вътрешно единство. Именно неговата сила е тази, която ще води, която ще долети до целия свят.

Като се обединим, ние ще придобием възможността да представим на света новата методика, вместо войната и колапса.

Друго решение няма и много скоро ще стане ясно, че трябва да избираме между двата варианта. За това пише Баал а-Сулам – и изобщо днес, много хора разбират цялата несигурност на ситуацията. Но за съжаление има достатъчно безумци, готови да направят рязко движение и да пуснат ефекта на доминото по целия свят.

От 7-ия урок на конгреса „We!”, Ню Джърси, 03.04.2011

[41313]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed