Всичко останало остави на Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес „Wе!”, Ню Джърси, урок  №7

Въпрос: Ако започне трета световна война, ще бъдат ли защитени по някакъв начин хората, които са избрали духовния път? Или всички, в еднаква степен ще преживеят ударите, които ще стовари Природата върху нас?

Тъй като „без хляб няма Тора”, как можем да бъдем сигурни, че при създалото се положение онези, които последват нашия път, ще имат необходимото за живота, за да продължат разпространяването на науката кабала?

Отговор: Ние трябва да разкрием единственото съществуващо съвършено състояние – света на Безкрайността. Колкото повече се стремим към него – всеки поотделно или в група – толкова по-близо се намираме до светлината и така, разбира се, ще подобрим нашето положение.

А за бъдещето, трябва да се безпокоя в тази степен, в която ми е дадено да се занимавам с вътрешната си духовна работа, с работата в моята група и с разпространението в света. Всичко останало трябва да оставя на Твореца – на Висшата сила.

В едно от своите писма, Баал а-Сулам пише за двата, привидно взаимно изключващи се принципа: „ако не аз на себе си, кой ще помогне на мен” и „няма никой, освен Него”.

За всичко, което се отнася до разпространяването на науката кабала, поправянето на себе си, на света, на групата – човек трябва да си каже: „ако не аз на себе си, кой ще помогне на мен”.

А след като е направил всичко, което е по силите му, трябва да каже: „няма никой освен Него”.

От 7-мия урок на конгреса „Wе!”, Ню Джърси, 03.04.2011

[41472]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed