Спасението ще дойде c едно мигване на окото

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как можем да разкрием Твореца в изгнание,  след като Той е скрит от нас?

Отговор: Ние разкриваме Твореца вътре във Фараона! Защото Фараонът е обратната страна на Твореца, „помощ против Него“. Ние виждаме същата тази форма, противостоейки на Фараона, и вътре в него изучаваме кой е Твореца.

Само така можем да се учим. Ако все още не си се издигнал до следващата степен, то можеш да съдиш за нея само по недостига, който усещаш в своето днешно състояние. А този недостиг ти изпитваш от това, че до тебе достига светенето от висшия АХАП.

Г“Е на низшия винаги се намира в АХАП на висшия и той свети на низшия като тъмнина. Тъй като АХАП на висшия е изпълнен със светлината Хасадим (милосърдие), и тя самата не използва желанията си за получаване. И когато тази светлина Хасадим достигне до Г“Е на низшия – той не желае това отдаване и я възприема като тъмнина.

Именно нея разкриваме като „египетската тъмнина“. Ако аз желая тази тъмнина и съм готов да се намирам в нея, само за да мога да се прилепя към висшия, то аз постигам формата на висшия и излизам от Египет. Аз вървя именно в тази тъмнина, в светлината Хасадим – тя е абсолютната тъмнина, в която се разкрива и ГАР на светлината Хохма, която от друга страна добавя още тъмнина. Тук действат много големи сили.

Но всичко това ще се разкрие по пътя, достатъчно е само да изпълниш това, което ти е възложено. Струва ни се, че това са такива високо и непроходими степени, но когато достигаме до тях, то те ни се разкриват много бързо, както е казано: „Спасението на Твореца идва в едно мигване на окото“.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 11.04.2011

[40337]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: