Безсилието на силните в сегашния свят

каббалист Михаэль ЛайтманСветовен конгрес „WE!”, Ню Джърси, урок №1

В нашите очи светът много бързо се движи напред и се променя. Това е видно от всички признаци в последно време от събитията в Япония, в Северна Африка и въобще в арабските страни. Още не знаем, как то ще повлияе на всички, но няма съмнение, че ще окаже влияние.

Хората, вземащи решения – политиците, социолозите – вече чувстват, че светът е станал съвсем „кръгъл” и много взаимосвързан. Взаимното въздействие е толкова голямо, че сега, страните са неотделими една от друга. Вече никой не може да прави, каквото му хрумне, както е било по-рано. Днес всичко зависи от всички и затова на всички се налага да се грижат за всички. Събитията, ставащи във всяка точка на света са важни за всеки. Светът започва да обсъжда и приема този факт, което не се е случвало преди 10-15 години.

От всичко това стават понятни думите на Баал а-Сулам, който пише в статията „Науката кабала и нейната същност”: „Радвам се, че съм се родил в такова поколение, когато вече може да се разгласява науката кабала”. Хиляди години тя е била скривана и именно в това поколение, в тази епоха можем да я разкриваме.

Защо? Защото в наше време, светът усеща глобалната взаимовръзка на всички свои части, но те все още не са съединени в едно цяло тяло. Това все още са отделни части, усещащи се все повече разделени, несъединени помежду си по необходимия начин, не се намират в хармонично взаимодействие – и в това се усеща кризата.

Ако такова нещо се случеше в нашето тяло, щеше да бъде болест или дори смърт – в зависимост от това, в каква степен щеше да се прояви разединението на органите. И обратно, здравото тяло зависи от хармонията и съгласуваността в общата работа на всички негови системи. Това се отнася за всеки механизъм, всяка машина, за човечеството и вселената.

И сега, пред себе си виждаме „машина”, подготвяла в продължение на хилядолетия развитието си. Нейните части са се формирали и са израствали поотделно, сблъсквали са се, борили са се една с друга и изведнъж са излезли на ново ниво, където могат да съществуват само във всеобщо единение.

На това се радва Баал а-Сулам. Защото кабала е наука за обединяването на частите в единната система, за да се споят в общата хармония.

„Какво е това? – мислим ние – Нека по някакъв начин да се обединим”. Но във висшите ешалони на властта хората виждат, че работата не върви. Просто не знаем, как се прави това.

Големите седморки, големите двадесетици се събират на конференции и не могат да стигнат до никакво решение. Действително искат да постигнат съгласие, защото трябва да управляват, да властват, а средствата за това са се изчерпали. Светът е станал непредсказуем, политическите и икономическите програми не се реализират. Само се опитваме да гасим пожарите от проблеми, но те пак се разгарят, превръщайки се в една всестранна криза.

Днес вече за никого не е тайна, че човек се намира в конфликт със самия себе си. Обостря се кризата в семейството и възпитанието, шири се депресията, поражда се море от други медицински и социални проблеми, икономическата криза не желае да свършва и връхлита на вълни – отново и отново. Всичко това е само част от световните проблеми, нито един от които не сме в състояние да разрешим.

А преди няколко месеца се разкри ново явление – събитията, започващи в една страна, се прехвърлят в други, разпространявайки се, подобно на вирус и ние не можем да го спрем. Вчера диктаторът здраво е държал властта, но изведнъж се оказва безсилен.

Тази вълна може да се разпространи по целия свят и кой знае какви режими ще остави след себе си?

Непредсказуемият свят е много опасно нещо. Ако искаме да разберем, как да въведем ред в глобалния свят, всички части на когото са интегрално взаимосвързани, то трябва да излезем на стъпало, по-високо, отколкото е самият свят.

От 1-вия урок на конгреса „WE!”, Ню Джърси, 01.04.2011

[39597]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: