Сянката на злото начало на фона на светлината

каббалист Михаэль ЛайтманОт самото начало аз нямам желание да разкрия злото в себе си – аз не искам да виждам, че ненавиждам другите, и че това е лошо. И ако ги ненавиждам просто в обикновения живот това все още не е злото начало – тъй  като това е моят природен, животински егоизъм, а не разкриване с помощта на светлината.

Ако аз днес в този свят ненавиждам другите и искам да ги използвам за собствено удоволствие, така че да получа: храна, секс, семейство, пари, власт, знания – това не се нарича зло начало.

Тъй като ми е нужно да разкрия не обикновения, земен, а духовния егоизъм, който стои срещу Твореца, против силата на съединение между частите на общата душа. Някога те са били съединени заедно, но се раздалечили благодарение на силата на разделението, навлязло между тях.

Злото начало се намира над нашата природа. Тук, долу в този свят в мен има само малък земен егоизъм. Но ако аз вляза в група и започна да се уча, то отгоре привличам, светлината намираща се зад махсом, и той започва да ми действа като обкръжаваща светлина, разкривайки ми силата на разделението. Това вече е нещо ново, което аз никога преди не съм усещал.

В тази сила на разделение аз постигам  също така и нейната противоположност – и разбирам че тя е дошла от Твореца, от силата, която ни е съединила. Едното стои срещу другото, и тогава  мога да ги различа. А иначе няма постижение, ако ги няма двете противоположности, които аз бих могъл да сравня. Аз мога да видя нещо само на контраста между светлината и тъмнината.

От урока на тема “Аз създадох злото начало и Тора като средство за неговото поправяне”, 17.03.2011

[38319]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed