Природата ни гони към единство

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Уважаеми Михаел! Аз съм московчанин, ваш отдавнашен ученик. Вчера бях поразен от думите на Александър Проханов в програмата „Особено мнение” по радио „Московско ехо”. За вас изрязах част от записа. Коментирайте моля. Проханов е известен идеолог на антисемитизма, национализма и т.н. А тук струва ми се, негово мнение се „изкривява”…

Неговите думи: …Ударите, които природата нанася на човечеството, са защото тя не издържа начина на обръщение към нея, природата е много оскърбена от това, което човечеството натвори с нея. Мен, при целият този ужас, който става пред очите на историята, ме поразява това, че човечеството не реагира. Защото кризата обхваща не някакъв си отрасъл, не икономиката, не екологията, тя обхваща целият исторически път. Цялото човечество се движи по неверен път, то е попаднало в огромен капан.

В такива периоди обикновено възникват нови вероучения, философии, нови религиозни школи, появяват се пророци, които пророкуват не за края на света, а които учат човечеството да живее по друг начин, да върви по друг път. Кой ни преподава тези страшни уроци? – Ако вие сте религиозен човек, то тези уроци ви преподава сам господ Бог, който е сътворил Земята и човечеството, за да не живеете по такъв скотски, ужасен и чудовищен начин.

Ако човек не е религиозен, той гледа на историята като на рационален процес и се опитва да разбере, че последователността на човешките тенденции ни е отвела в тази чудовищна яма. Тези уроци могат да се преподават от божество, а могат да се преподават от системата от обстоятелства. Нови рецепти за спасение на човечеството са се появявали винаги в периоди на криза.

Да кажем, какво е християнството? – Това е рецепта за спасение. Защо е възникнал исляма? Какво е авраамовия юдаизъм? Всичко това са уроци, което човечеството е извлякло от катастрофите. Ето, аз чакам, дали няма да се появи някакъв веро-учител или група от чудотворци, мислители? Това трябва да се случи. Къде ще се появи тази група? Аз очаквам тя да се появи в Русия.

Надеждата присъства, защото всички катастрофални периоди на човечеството са били преодолени посредством такава категория, като чудо. Не чрез социални рецепти, не чрез поведението на елита, не чрез някакви икономически или политически закономерности. Те са били преодолявани чрез чудо. И в историята на появяването на великите религии – това е проявление на чудо, проява на божествени, на метафизични чудеса. Нито Билдербергския клуб, нито Римския клуб, нито мъдреците, нито Rent Corporation няма да предложат комбинирана рецепта. Надявам се, че православието ще ни даде тази рецепта.

Реплика: Най-общо, човек правилно чувства движението на историята. Днес това вече не са единични случаи, а по-скоро е масово. Времето иска друга „религия” – метод за поправяне, общ, глобален, интегрално обхващащ целия свят. Природата няма да ни остави, а ще се добие чрез страдания до този разум. Методът за изменение на обществото, истинската кабала, съществува отдавна, с появата на човека. Тя е заложена в природата и е предадена на човека по неин план. Тя се е развивала паралелно с човешкото развитие. Сега е време да я разкрием и да я приложим – и да не си измисляме нищо земно и егоистично. Вашият Проханов още мисли, че може да си играе на религии, национални особености и прочее различия, а природата ни гони към единство, като самата нея. Т.е. в противоположна страна. Но и това той ще разбере скоро и ще му се наложи да уважава семитите, а може и иврит да научи – тогава ще разбере, че това не е народ, и че духовното призвание има много малко общо с нашите евреи. Групата, се е отделила от всички, още в началото на зараждането на човечеството и е тръгнала по пътя на „възлюби ближния както себе си” – е, и по нататък, нека изучи нашите материали и да разбере цялата история. Подарете му някоя от нашите книжки…

[38368]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed