Образователен канал вместо реклами

Въпрос: Казахте, че СМИ трябва да се променят и вместо рекламно средство да се превърнат в образователно. На какво ще учат и как ще възпитават?

Отговор: Човекът трябва да бъде възпитаван постепенно с всевъзможни статии, сведения, с особен подход. Тоест самото съдържание може да остане същото, но главното е как се поднася, към какво е носочено. Всяка бележка във вестника, клип, сензационно съобщение, дори обява – всичко се приема и се печата само при условие, че ни води към поправяне.

За всичко има място, важно е само как го използваме – какво искаме да постигнем, какви промени в човека. Вместо да се паникьосваме от всичко отрицателно и да викаме: вижте какво става в нашите училища, в полицията, в бедните райони – това трябва да се използва за поправяне и да се види защо се случва така, как да му се противостои, какво да направим, за да не се случи и утре.

Средствата за масова информация трябва да изграждат човешкото общество и затова се наричат „средства за връзка”, защото спасението е в това, да бъдем свързани един с друг. Те трябва да ни мобилизират да се съединяваме и заедно да гасим тези пожари, да поправяме всички тези язви, разкриващи се тук и там в обществото ни.

СМИ трябва да градят, а не да вадят някакъв малък случай и да раздухват от него голям пожар, за да се продадат по-скъпо. Необходим е съвсем друг подход и други собственици на пресата. СМИ трябва да се намират в ръцете на много мъдри хора, които разбират целта на творението и знаят накъде трябва да напредва човечеството.

Те трябва да бъдат големи възпитатели, за да използват всичко, съществуващо в света. Защото ние можем да печатаме информация за всичко, нищо не трябва да се скрива – но цялата работа е в това, как да я обясняваме спрямо духовната цел: откъде идва и накъде води, как да не се правят повече такива грешики, как събитието в един регион влияе на целия свят, защо се е случило именно там, а не тук и т.н.

Това трябва да е обяснение, съпровождащо обяснението. Не просто разпалване на страстите около някакво произшествие, а обратно, привличане към участие, съединение, усещане на глобалността на света и всеобщата зависимост.

Аз говорих за това в Ароса още преди пет години. СМИ ще съобщават същите новини, както и днес – цялата разлика се състои в това, в каква светлина се представят, как се подхожда към тях, как се разкриват и поднасят. Това е най-важното!

Това е много деликатна работа. Може да са няколко реда, но те ще бъдат така представени, че вече ще ориентират човек правилно.

От урока по статията „Предисловие към Паним Меирот”, 24.02.2011

[36425]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed