Наркотикът и духовният напредък са несъвместими

Въпрос: Може ли човек да взема наркотици, за да се успокоява, и едновременно да напредва духовно?

Отговор: Ако човек взема наркотици или алкохол, спасявайки се по този начин от лошото настроение, той изключва себе си и не използва единственото ценно усещане, което довежда човека до целта – липсата на радост.

Радостта – това е усещането на живота. Ако няма радост, това е знак, че той не живее, и трябва да търси! А той, вместо да търси в какво се състои животът, взема наркотик или пие водка, и по този начин се изключва от неприятното усещане и така се лишава от възможността за напредък.

Няма никаква възможност да напредва, ако човек се изключва по такъв начин. При кабалистите е било прието да пият малко алкохол на трапезите – около 30 гр., за да се освободят от напрежението по отношение на другарите. Само да помогне на човека да преодолее бариерите на условностите и ограниченията, получени от възпитанието и от обществото, за да му бъде по–леко да се свърже с другарите, и само затова.

Но да гаси своята мъка и мрачно настроение с алкохол или наркотици – това значи, че просто си затваря пътя към духовния напредък. Трябва не да унищожаваме това, което ни дава природата, Творецът, а да го използваме правилно. Ако гася или просто намаявам неприятните усещания в себе си, това е вече проблем – аз вече не вървя заедно с Твореца, като партньори.

От урока по статия на Рабаш, 18.03.2011

[38431]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed