Любов, устремена към целта

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как е най-правилно да се разрешава конфликта между съпрузите? Да го покрием с любов или открито да го обсъдим?

Отговор: Да го обсъдим открито, за да го покрием с любов. Ако само това правим, ако само покриваме – не е правилно. Трябва в някаква степен да проявим ситуацията и да се спрем в определено място. При това да се спрем така, че от този момент и нататък повече нищо да не проверяваме и да не се връщаме – да забравим.

Опитваме се да се примирим. Разбира се, ние и двамата сме несъвършени – егоисти. Но винаги има общ знаменател, под който можем да се обединим един с друг.

Такъв е светът: не е по силите ни да живеем като двойка гълъби. В някои неща се съгласяваме, в някои – не. Главното е да държим целта. Любовта трябва да бъде целеустремена, в противен случай тя няма да устои. И затова отначало трябва да установим връзка с целта и едва тогава, по пътя към нея, да отглеждаме любов.

Рабаш винаги е казвал, че любовта е като домашен любимец, който отглеждаме. При това го отглеждаме като правим отстъпки. Разбираме, че трябва да отгледаме между нас това отношение, този трети фактор, който се нарича „любов“, който ни свързва, но и съществува сам по себе си. И можем да направим това само по пътя на отстъпките: аз отстъпвам и партньорът отстъпва.

Тъй като сме егоисти и любовта между нас означава, че всеки е готов в нещо да отстъпи на другия, а в някои неща не е готов. Нека сме реалисти: така трябва да отглеждаме любовта.

В съвременния свят е прието да съдим по външната красота, по стереотипа. Но постепенно те ще загубят важността си и хората ще започнат да се съгласяват с целта. Оправяйки връзките си, те ще решават кой на кого подхожда, за да достигне целта, като най-близък партньор по пътя към нея. Съобразно с това, те ще развиват помежду  си отношения на любов, единство и съпружество.

От беседата за жената, 08.03.2010

[37480]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed