Комунизъм – оказва се, че е добро!

каббалист Михаэль ЛайтманБаал а-Сулам, “Последното поколение“: Целият свят е едно семейство и рамките на комунизма трябва в крайна сметка да обхванат целият свят по равно за всички нива на живот.

Въпрос: Получава се, че кабала трябва да донесе на света комунизъм?

Отговор: Проблемът е в това, че ние не разбираме истинското значение на думите, които употребяваме. Когато произнасяме думата „Тора“, то си представяме „свещена“ книга, говорейки за „заповедите“ си представяме някакви физически действия, които сме длъжни да изпълняваме, а „вярата“ за нас е когато сляпо вярваме на някакви разкази.

С други думи, ние подменяме истината с лъжливи представи. Защото „заповеди“ е степента на поправяне на егоистичното желание, а Тора е силата за тяхното поправяне.

Същото се отнася и до думата „комунизъм“, която произлиза от думата „комуна“ и означава равенство, единство, братство. Но големите егоисти са използвали тези висши думи за своите нисши цели, обратни на комунизма.

Те установили диктатура, по-лоша от която не е имало в историята – диктатура на малцинството над мнозинството, режим на пълно духовно подтискане, насилие, което било насочено не само към използване на човека като работна сила, като роб, а и по насилствен път за пълно унищожение на желанието му за наслаждение, на егоизма.

А всъщност, „комунизъм“ е много висша, много красива дума, която подразбира братска любов между хората, живеещи в съответствие със закона за взаимното поръчителство, и свързани в едно желание.

От урока по темата за парите, 02.03.2011

[36923]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed