Защо се нуждаем от парите?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: По какъв начин парите са свързани с духовното и как напредваме чрез тях?

Отговор: Парите (кесеф) са покритие (кисуй) на моя егоизъм. Те са силата, която ми позволява да имам покритие над своя егоизъм и чрез тях да го напълня или да ги използвам, за да напълня другите. Парите ни дават възможността да работим с този егоизъм – или в негова полза, или срещу него.

Затова в интегралния свят парите трябва да се използват само за връзка между хората. За себе си човек трябва да остави необходимото за живот, а останалите излишъци да отдаде за поправянето на света.

В поколението на бъдещето, в поправения свят парите ще изчезнат. Защото ако аз ще получавам всичко необходимо за мен от обществото – то тогава за какво ще са ми пари? Ако целият свят ще е поправен и всекиго ще обезпечават с необходимото, а от излишни напълвания той няма да се нуждае – то за какво ще са нужни парите? Няма да остане необходимостта от тях.

Тогава ще трябва все пак по някакъв начин да регулираме процеса на обмен, предаването на продукти от една компания на друга, между фабриките, за да се обезпечи целият свят и да достигне поправянето, съвършената форма – но това вече няма да става с хартиените пари. Ще трябва някак да измерваме връзката помежду ни и ние ще я пресмятаме с „пари“, но няма да е с тези пари, които са днес в обръщение, а с размера на отдаването един на друг.

Ако ние преминем към отдаване, то на нас пак ще са ни нужни „пари“, но те ще придобият формата на екрана, който се измерва със съединението, към което той довежда.

„Ти колко плати?“ – В размера на това съединение, което възникна!

А днес заплатената цена зависи от това, колко ще получа за себе си, оттървайки се от другите и създавайки с това разделение между нас.

От урока на темата пари, 01.03.2011

[36749]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed