Вътрешен преврат вместо революция

Въпрос: Защо в Израел хората не излизат на улиците, за да протестират срещу повишаването на цените на бензина, както става в другите държави? Защо не търсят справедливо разпределение, за да престанат едни да печелят за сметка на други?

Отговор: Човек трябва да преживее вътрешен преврат, да разбере за какво живее, в какво е смисълът на съществуването му, какво означава „да носи светлина на народите на света”. Трябва да му се обясни, защо се е появил в този свят, какво е предназначението му, каква е съдбата му.

Ние сме задължени да пробудим в хората всички тези въпроси, да ги накараме да усетят своята важност. Ако формираме в тях нова скала на ценностите, всичко ще напредва правилно.

Превратът трябва да стане вътре в човека: от индивидуалист, трябва да се превърне в човек, устремен към обединение с всички. И това няма никакво отношение нито към политиката, нито към икономиката – към нищо.

Ако всички пожелаят това единство, разбирайки, че такава е целта, която поставя пред нас Природата, тогава ще успеят да се справят с всички възникващи проблеми.

И никой няма да излезе по улиците. Израелтяните са много големи индивидуалисти и само Висшата светлина може да ги обедини заедно. Затова, само разпространяването на науката кабала може да ни помогне да се променим.

Но ако действията ни не са насочени към обединение, те в нищо няма ни помогнат: нито да се справим с бедността, нито с глада, нито с липсата на жилища, нито с недостига на вода, нито с високите цени на бензина, защото всички тези проявления изхождат от една Сила, която се разклонява на множество различни фактори, оказващи всевъзможни видове натиск върху човека.

А от своя страна, човек е длъжен да каже, че „няма никой, освен Него”, че всички те идват, за да може Той да ги съедини заедно и да ги разкрие като една сила.

Въпрос: А какво би се случило, ако обществото ни бе поправено?

Отговор: Висшата светлина иска да влезе вътре в келим/желанията, а тези желания са противоположни на светлината. И точно тази противоположност предизвиква високите цени на бензина, природните катаклизми, пожарите и дори войните. Защото кли, т.е. обществото не съответства на светлината!

И така, ние не се занимаваме с проблемите на бензина, безопасността и прочие. Всичко, което трябва да направим е да уравновесим горното и долното, причината и следствието. Кли трябва да стане подобно на светлината – „Той и Името Му са единни”

От урока по темата за парите, 02.02.2011

[36920]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed