Възможно е всичко да се обясни

каббалист Михаэль ЛайтманЗа да се решат проблемите, в които затъва светът, трябва да се приведе в действие широкомащабна система за възпитание, която да обясни на хората същността на необходимите промени. Отчитайки ограничеността на ресурсите, на дневен ред стои принципът за справедливото разпределяне. Вместо да храни илюзии, човекът трябва да разбере, че няма друг избор.

В противен случай му предстои да напипа дъното, в състояние на свободно падане. Беднякът от третия свят ще стане просяк, а на обезпечения европеец няма да му остане нищо, когато Еврапа се наводни с десетки милиони бежанци и емигранти.

Затова вземаме решение – за да се спасим и да го представим на света. Говорим не за „добра воля”, а за безизходна ситуация, за необходимостта да се стигне до равновесие с природата. Тук няма нищо ново. Просто се учим от природата, ориентираме се в нейната програма и се държим по съответстващ начин. Това не е някаква прищявка, а повелята на времето.

Днес има достатъчно научни и статистически данни, които потвърждават, че всичко е точно така. В резултат, човекът вижда ясна картина – ние сме в менгеме: отвътре ни притиска егоизмът, а отвън – природата.

Правилните, обосновани обяснения ще извършат своята работа. И всяко правителство, което разбере това, ще се превърне в едно голямо Министерство на просветата.

Има много добър пример за подобна агитация – кампанията за забрана на пушенето на публични места. Тя е обхванала целия свят. Скоро, вече и у дома ще може да се пуши само в тоалетната. Ето, така се решава въпроса с вредните явления, от които е необходимо да се избавим. Пушачите мълчат, всички останали са съгласни. Няма никакви вълнения и безпорядък.

Работата е в това, че кампанията е била проведена умно. На хората е обяснено, че пушенето вреди не само на самия пушещ, но и на околните. А освен това, на обществото се налага да губи много пари за лечението на хроничните пушачи. По такъв начин, става дума за социален проблем, за вреда нанасяна на цялото общество – човек просто няма къде да отиде.

Така може да се реши всеки проблем. Най-важно е правилно да се организира общественото мнение. Агитация или иначе казано глобално възпитание – ето ключа към успеха. Само че, в този случай говорим за здравето на целия общочовешки организъм. Започни да обясняваш на хората какво изисква от нас природата и те ще видят, че това е действително така.

От урок на тема „Принципи на единното възпитание”, 22.03.2011

[38822]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed