На неутралната зона

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво означава, че светлината изяснява състоянието на човек? Има ли и разумът роля в това?

Отговор: Не, няма. Когато светлината изяснява моето състояние, на мен не ми е нужен земния разум, защото той не добавя нищо. Нужни са ми духовни изяснявания, които идват от усещанията на моите желания и висшата светлина. Аз трябва да ги усетя или поне да се приближа до тях, като влизам в неутралната зона между желанието за наслаждение и желанието за отдаване.

Аз мога да бъда 1) вътре в моето егоистично желание, 2) на неутрална територия, след като съм излязъл от моето желание и се стремя да постигна духовното или 3) в духовното намерение.

Когато съм на неутрална зона, аз все още не разбирам какво ми се случва, но все пак аз действам само заради целта. Тогава светлината ми повлиява и аз преминавам през различни състояния, без да знам за тях. Аз не мога да кажа какво се случва, както едно бебе не може да каже какво му се случва. То изцяло е в стремежа да расте и със стремежа то извиква светлината, силата на израстване и развитие. Така сме и ние.

От урока по Книгата „Зоар”. Предисловие, 28.02.2011

[36579]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: