За да няма повече зло по света

каббалист Михаэль ЛайтманЦялата наша работа е не в поправяне на своите природни качества и не е свързана с по-доброто устройване на нашето съществуване в света.

Цялото зло, което се разкрива в нас трябва да се прояви по-бързо в нас, показвайки ни нашето истинско лице. Т.е. нашата задача е само в ускоряване на нашето развитие, за да преминем по-бързо „от един кадър в друг”, от една картина в друга.

Трябва да работя, за да може колкото се може по-бързо да се сменят вътрешните условия – да се обновяват желанията ми и мислите ми, сърцето и разума и така аз бих преминавал към все по-напреднало, истинско състояние. Всичко зависи от това, как подтиквам себе си към по-развита чувствителност, приближавайки своето възприятие към света.

Последователността на тези изменения е вече записана в заложената в мен програма и аз мога да влияя само на нейната скорост. В това е моята единствена свобода на избора и начин да изразя себе си – моето съгласие с крайното състояние, със сливането с Твореца, който искам да достигна.

Затова ни е нужно да получим допълнителни сили от обкръжението и да подтикнем себе си към вътрешно развитие, към осъзнаване на злото.

Силата на движението, силата на ускорение идва само от обкръжението. Както е казано: „Завистта, сладострастието и честолюбието ще изведат човек от този свят.“ Защото ако аз самият не желая тези изменения, те са против моята природа и аз не бих искал да се изменя по посока на отдаването. Но за сметка на това, че обкръжението ме стимулира и ми внушава, че това е много важно и си струва да се направи, аз всеки път се хвърлям в състоянието, което самият аз никога не бих пожелал.

Обкръжението ми дава сила да се съпротивлявам на своята природа и затова мога да издържа на такива изменения по отдаване и съм готов да отменя себе си и да жертвам егоизма си. То ми внушава да достигна такова желание за отдаване, което е по-силно от естествения ми инстинкт да търся наслаждение и така аз ускорявам своето развитие и напредвам.

И доколкото разкривам целенасочено цялото зло, то веднага се превръща в добро. За това е казано: „Само погледни на тях и веднага ще станат на прах”. Всичко зависи от нашето възприятие тези лоши качества, които ни се разкриват.

Ако възприемаме цялото зло в света, като недостатък на своите възприятия, то ни става ясно какво трябва да поправим, за да съединим двата свята в един. Затова трябва все повече да пробуждаме своето обкръжение, за да може с негова помощ да достигнем такова поправяне на своето състояние, когато няма да виждаме повече никакво зло в света!

От урока на тема „Няма зло в света, всяко нещо е нужно и изпълнява своята роля“, 13.03.2011

[37899]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: