В очакване на чудото на разкриване

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо човек може да учи с години, но все още да не е постигнал молитвата, молбата за поправяне?

Отговор: Виждаме, че развитието на неживото, растителното и животинското ниво на развитие на природата и човека се е случвало милиарди години. Казват, че вселената се е появила преди около 15 милиарда години. Земята съществува от 5 милиарда години. Първите хора на земята се появили преди около 200 000 години. А човекът започнал своето духовното поправяне, започвайки с Адам а-Ришон, преди 5770 години.

Тези процеси не случайно са се разтягали във времето. Тук има определен ред за разкриване на разбиването и неговото поправяне. Гледайки това развитие, ние трябва да разберем, че то изисква да се направят огромно количество действия в общата Малхут, така че в нея да се появи някаква осезаема, значима промяна.

Затова, въпреки че ние желаем да постигнем целта възможно най-бързо и искаме да я разкрием сега, точно в този момент, и веднага да я разкрием в цялото и съвършенство, въпреки всичко ние трябва да бъдем много търпеливи. И въпреки всичко трябва да очакваме идването на Месията във всеки момент, тоест идването на общата сила, която ще ни поправи и ще завърши поправянето.

Дните минават и с всеки нов ден, който идва, в нас се случват поправяния. Денят и нощта се сливат заедно и така напредваме. Тоест ние трябва да разберем, че Малхут на света на Безкрайността, която разкриваме, съдържа такова множество от действия, че тяхното разкриване трябва да стане постепенно, стъпка по стъпка.

Ние не можем да разберем и да усетим наведнъж цялата дълбочина на съсъда или желанието, което разкрива Твореца. Мислете за вида разкритие, за което се готвим – това е разкриването на Твореца! Това е нечовешка сила и мощ с огромно количество оттенъци. Това е толкова грандиозно, че ние дори не разбираме за какво говорим. Затова подготовката за това разкриване се случва в нас с такива малки стъпки.

Когато тези стъпки ни се разкрият в последствие, ние ще видим колко много са били те! Ние си мислим, че миг след миг, ден след ден или дори месец след месец не се случват никакви промени. Но после тези промени ще се разкрият в нас и ние ще разберем какво те наистина са направили и като цяло, какво се е случило с времето!

От урока на тема „Какво е молитвата”, 09.03.2011

[37656]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: