Как можем да повлияем на нашата съдба?

В мъдростта кабала изучаваме висшия свят, как е сътворено цялото творение и какви сили се спускат в нашия материален свят. Във висшия свят съществуват сили, а във физическия съществуват обекти, които попадат под въздействието и са следствие на тези сили.

Висшите сили се наричат „корени”, а нисшите (тези, които се проявяват в нашия свят) са „клони”. Под нашия свят няма нищо друго и няма нищо по-лошо от него. Това вече е добре.

Всичко, случващо ни се, е в резултат на влиянието на силите, които се спускат към нас от висшия свят, от корените. Няма нищо в нашия свят, което да не произхожда от висшия. Затова е безполезно да обвиняваме някого за нещо – един друг, други народи, управляващите, природата – след като всичко е управлявано от висшите сили отгоре надолу. Ако погледнем логично и реалистично на цялата картина, ще видим, че всичко произхожда от висшето.

Излиза, че всеки наш проблем, без значение какъв е той, може да бъде разрешен само ако се издигнем до нивото на тези висши сили и започнем да им влияем. Така ще можем да привлечем различно влияние върху себе си. Тоест ние ще бъдем повлияни не от първите сили, а от някакви техни производни и от нашето влияние върху тях. Само по този и по никакъв друг начин ще предизвикаме промени в нашия свят.

Ние се опитвахме в продължение на хиляди години, използвайки всевъзможни методи и практики, да повлияем на нашата съдба. Виждаме, че това е безполезно. Няма причина да се обръщаме към Твореца: Той (някой, който си представяме като Твореца) не ни чува и нито едно действие в този свят не дава никакъв резултат. В края, всичко се получава, така както е трябвало да се получи.
Ние, които сме живели достатъчно дълго в този свят, виждаме всичко това много ясно. Затова можем да се съгласим с мъдростта кабала, която твърди, че на нивото на нашия свят няма решение. Нашият свят е следствието, а всички решения са на нивото, на което решенията са взети – висшия свят.

Затова имено сега, когато човечеството се оказва пред сериозни проблеми, достига до обща, глобална криза и когато всичко, което се случва с нас в нисшото е вече част от тази обща картина, само тогава получаваме възможност да въздействаме на тези общи сили, като се обединяваме.

По същество, ние трябва да повлияем само на една сила, тъй като има само една висша сила, която просто се разлага на множеството подсили, частните сили, които ни влияят.

От 5-я урок на конгреса в Берлин, 29.01.2011
[34479]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed