„Когато ще знаем от кой боклук”

Въпрос: Как можеш да следваш съвета „да пребиваваш в радост”, когато в духовната работа усещаш „вкуса на боклука”?

Отговор: Това е етап, на който все още не разбираш важността на боклука. А нима без отпадъци, без тор, може нещо да порасне? В света няма нищо ненужно, затова всичко зависи от твоето отношение.

Ние трябва да преминем през всички състояния и непременно да почувстваме всяко от тях. Това са такива състояния, когато смъртта изглежда по-сладка от живота, но няма да успееш да избягаш от това, защото си длъжен да разбереш какво е „желанието за получаване”.

Аз говоря направо и без преувеличение и ако не почувстваш това, няма да можеш да излезеш изпод властта на желаниятa за наслаждение, макар и това да не помага много. Това е разкриването на „ангела на смъртта”. Без подкрепата на групата, без строг график за деня, без задължения, които да поемеш върху себе си, справянето с това е невъзможно.

Най-доборото, което можеш да направиш за себе си е да поемеш задължения – трябва да свършиш работата днес, нека това те потиска като ярем. Няма нищо по-лошо от това да се почувстваш свободен. Независимо, че нищо не виждаш, не чувстваш, не разбираш и не помниш. Започваш да работиш, защото трябва – и постепенно излизаш от състоянието на падение, и продължаваш по пътя.

Нас ни управляват две сили, а ни е дадена само възможността да преминаваме от властта на едната към влиянието на другата. Има власт на две сили и междинно състояние, в което избираш под чие влияние ще бъдеш. Трябва да се постараеш от междинното състояние – средната линия – да управляваш тези две сили, като с два повода, които държиш в ръцете си.

Затова, спазвай дневния график: урок, повторение на урока, пей, танцувай в стаята, когато никой не те вижда, смей се – направи всичко, за да излезеш от лошото състояние! Не си съгласен, съпротивляваш се на управлението на тази сила! Отчаянието е най-лошо от всичко.

От урока по статия на Рабаш, 07.01.2011

[34118]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed