Учи се да разбираш със сърцето

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Известно ни е, че разумът разбира. Какво означава изразът „разбирам със сърцето”?

Отговор: Ти за сега си млад и на теб все още ти предстои да разкриеш, че разбира именно сърцето, и ако сърцето не желае да приеме нещо, то разумът нищо не струва. Защото ние действаме подчинявайки се на сърцето, т.е. съгласно желанието, а желанието – това е нашата основа, нашата природа и материя на творението, което е създал Творецът. Затова разумът само обработва информацията и не може да те задължи за нищо.

На теб само ти се струва, че своите разчети ти правиш с ума си и виждаш резултата от тях във вид на формули, таблици, графики. Всъщност това съвсем не е така и в крайна сметка всичко се определя от сърцето (желанието).

Това няма да принизи разума, но той в действителност няма друга задача освен обработка на информацията. Но какви данни обработва той? Тези, които получава от сърцето.

Хората – това са чувстващи същества. Аз мога да съдя кое е добро или лошо за мен, какво е лъжа или истина, горчиво или сладко. Но в крайна сметка до какво искам да достигна? Във всеки случай аз искам да дойда до сладкото – само с помощта на разума проверявам сладко ли е това наистина. Но така или иначе напълването или резултата се намират в желанието.

И за да обобщим казаното, можем да кажем, че изразът „разбирам със сърцето” означава умението да съчетаеш разума и чувствата. Сърцето – това е желанието, което е преминало изправянето със светлината хасадим, и затова може да получи в себе си светлината хохма. Това означава разбирането.

Разбирането, дошло в сърцето – това е светлината хохма, облечена в светлината хасадим. И се получава, че в теб има чувство и разум, работещи заедно. И това е правилно и в същото време – сладко.

От лекция в аудиторията “Кабала за народа”, 21.12.2010

[34170]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed