Стремежът да си по-високо от всички ограничения

каббалист Михаэль ЛайтманОтгоре надолу ни се изпращат всички управляващи ни въздействия: сили, материални ресурси (например: полезните изкопаеми и силите, за тяхната разработка).

Отдолу нагоре, освен действията, от нас излиза нашата реакция, допълнителните поправяния на неживо, растително, животинско и човешко ниво: машиностроенето, земеделието, животновъдството, хранителната промишленост и всичко останало. И в крайна сметка, вътрешните поправяния, извършени за сметка на изучаване на кабала.

Всичко това идва като наше добавяне отдолу и се обединява в една пирамида, за да се присъедини към намерението. На върха на пирамидата стои човекът със своите намерения. И тогава целият свят се присъединява към този човек, създал намерението.

Работата е в това, че човек желае да изгуби ограниченията, натрупващи се с времето, движението и пространството. В този източник на движеща сила, заставящ ни да търсим, с какво да допълним тази наша реалност. Ние трябва да разглеждаме времето, движението, пространството и съществуването на реалността – не като пречки, а като помощ!

И след като аз извърша действието, за да напълня себе си за сметка на времето, движението и пространството, изобретявайки за това всевъзможни способи и стигна до съществуването на реалността – аз съм задължен да я овладея, и затова в мен възниква потребността да достигна Твореца, въпросът за смисъла на живота, въпросът за източника.

Заключение: Всичко се спуска към нас във вид на пряката светлина (О”Я) свише. Ние трябва да облечем спускащата се към нас от висшата степен светлина (О”Я) в отразената отдолу светлина (О”М). Това е нашата добавка.

На неживото, растителното и животинското ниво, тя се изразява във вида на всички наши усилия в създаване на удобно обкръжение, в производство на изкуствени изделия и технологии. Затова в нашия свят заедно с човека се появяват толкова много изкуствени процеси и изделия, на които няма пряк аналог във висшия свят. На нивото „човек”, към което ние сега преминаваме, ние добавяме към висшето въздействие екран и намерение (О”М).

От урока по статията “Същност на науката кабала”, 07.02.2011

[34735]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed

Previous Post: