Силата, оживяваща този свят

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако светът е интегрален и глобален, и се управлява от Твореца чрез пронизващия този свят висш замисъл, тогава защо не можем да съществуваме в пряко съответствие с този закон и в хармония?

Отговор: Работата е в това, че „се намираме в скриване” – не чувстваме истинската връзка помежду си. Лъжливата картина, която сега усещаме – с изкривени връзки между хората, се нарича „този свят”. В момента, в който разкрием истинския вид на връзката между нас, ще се почувстваме като намиращи се в нов свят. Това ще е глобалният, духовеният свят, който не зависи от нашите физически тела, в който няма раждане и смърт, защото не сме привързани към тялото.

Всеки от нас, вместо усещането за своята мъничка частичка от голямата система, ще усеща цялата тази огромна система. И затова, всеки ще се чувства вечен.

Ще почувстваме силата, която ни свързва помежду ни – тя се нарича „Творец”. Творец (Боре) произлиза от думата „иди и виж” (бо-ре). Тоест необходимо е просто да отидеш и ще видиш.

Човекът съществува в своето физическо, животинско тяло, а над това животинско ниво в него има и допълнително, висше ниво на съзнанието, мислите, желанията, разбиранията, знанията. Необходимо е да постигнем това стъпало.

Освен самата система, ние още разкриваме общата, жизнена сила, която я движи. Като в човека, в който освен биологично тяло, има и човешка личност. Същото разкриваме вътре в общата система – допълнителната сила, която я оживява и се нарича Творец. И когато Го разкриваме, ставаме такива като Него.

От лекция в Париж, 01.02.2011

[35163]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed