Свръхестествените сили

каббалист Михаэль Лайтман

Въпрос: Има ли в нашия свят свръхестествени сили?

Отговор: Естественото и свръхестественото се измерват спрямо човека – съгласно неговата природа и ниво на развитие. Например, ако преди 500 години, на човека му биха показали самолет, той би се изплашил – желязна птица лети във въздуха и дори не маха с крила!

Все пак, свръхестествен не означава най-силен: сега има нещо, което ме управлява, а утре аз ще управлявам. Свръхестествен означава „по-високо от моята природа” – нещо, което никога няма да постигна по естествен начин.

Природата на нашия свят е изцяло егоистична – желание за получаване на наслаждение от всичко възможно, прилепване към полезното и отдалечаване от вредното. По-високо от това ниво се намира противоположната природа – отдаваща, любяща.

Силите на отдаване и любов са по-големи от нашата природа, тъй като нямат ограничения, свързани с възприемането само, заради собственото наслаждение. Да ги приведеш в действие можеш само при условие, че ги придобиеш, издигайки се над своята природа в противоположната. Тогава ще възприемаш по друг начин реалността, както е казано: „Аз видях обратния свят”. Тази реалност не е ограничена от времето, пространството и движението – тя е безкрайна и хармонична, без сблъсъци и граници. Ти я постигаш и се намираш в нея.

Сега не я чувстваме, защото притежаваме противоположните свойства. Но този, който е придобил свойства, по-високи от своята природа, я възприема. За него може да се каже, че има свръхестествени сили и се нарича кабалист.

От телевизионата програма „Попитай кабалиста” №185, 23.06.2010

[35112]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed