Светлината в твоя дом

каббалист Михаэль ЛайтманКнигата „Зоар”, Предисловие, статия „Излизането на Раби Шимон от пещерата”, п. 186: И светлината стои от небесата до земята, и осветява целия свят, докато Атик Йомин, Кетер, дойде и седне правилно на трона, тоест до края на поправянето. И тази светлина е напълно включена в твоя дом, тоест в неговата дъщеря, тъй като дъщерята на Раби Пинхас е била жената на Раби Шимон Бен Йохая. И от светлината, която е била включена в твоя дом, малка и тънка светлина излиза, която е Раби Елазар – синът на неговата дъщеря. Той излиза и осветява целия свят.

Има система, наречена „светове”. Душите висят от нея, както плод от дърво. Има връзка между световете (дърво) и душите (плод), между самите плодове, тоест душите и между частите на дървото, тоест сфирот. Всички те са свързани заедно, и всички те са просто келим (желания) и светлини.

Подобно на това, всички персонажи, описани в книгата „Зоар”: Раби Шимон, Раби Пинхас и дъщерята на Раби Пинхас са осветяванията в келим, които са свързани чрез някакви връзки. Затова „Зоар” ги назовава с някакви имена от семейни връзки, като „дядо”, „баща”, „син”, „дъщеря” или „жена” – в зависимост от това, за кого се говори.

Но всичко това се отнася само до келим или до светлините.  Светлините са най-важни. Осветяването, което се излъчва от едно място към друго, се нарича „Раби Шимон”, „Раби Елазар” или „Раби Пинхас”.

От урок по книгата „Зоар”, Предисловие, 08.02.2011

[34797]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed