Сами проваляме живота си…

каббалист Михаэль ЛайтманВъв висшия свят съществува любов и единство, но докато те достигнат до нашия свят, се преобръщат – тъй като нашия свят е противоположен на духовния.

От върха – от Твореца към нас се спуска абсолютна любов, а ние тук виждаме света такъв, че сякаш по-лош от него няма! Светите действия на отдаване във висшия свят въздействат на нашето егоистично желание тук, в този свят и предизвикват в него обратни реакции. А самите сили са прекрасни!

Все едно аз да дойда при теб с любов и подаръци, от цялото си сърце, желаейки да споделя всички свои богатства. А ти виждайки колко те обичам, се радваш, че имаш възможност да измъкнеш всичко, което аз притежавам. Мислиш си: “Колко хубаво, че той е толкова добър, сега ще успея да го ограбя до кости и да го унищожа“.

От мен излиза любов и хубаво отношение, но ти го възприемаш наобратно – за да се възползваш. По същия начин е и с Твореца – Той ни дава всички възможности, цялото благо, но ние, използвайки Неговото добро отношение, включваме своя егоизъм, задействаме го с всички сили и – правим всичко наобратно!

Творецът е добър, съвършен и неизменен – това е единствената сила, управляваща цялото мироздание. Обаче вътре в нас това добро се разкрива с такива действия, в такава форма, както ние сме успели да възприемем това Негово добро. И затова ние виждаме, как в нашия свят хората се убиват един друг, и че това е свят, по-ужасен от който не съществува!

Но ако аз променя своето виждане, тогава ще видя съвършения свят на Безкрайността, Висшата светлина, изпълваща цялото мироздание, светата Шхина. И в крайна сметка нищо и не се е променило – просто съм си купил нови очила…

От урока по статията “Същност на науката кабала “, 09.02.2011

[34921]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed