Религиозното противопоставяне срещу кабала

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо съществува такова противопоставяне на ортодоксалния религиозен свят срещу изучването на кабала?

Отговор: Науката кабала се е разкрила на Адам (първия човек) преди 5570 години. Той написал за това книга, която се нарича „Разиел а-Малах“ (Тайният ангел). Това учение е продължило чрез неговите ученици, а след 20 поколения се появил Адам – мъдрец, живеещ в древен Вавилон.

Отначало той се кланял на звездите, на духовете и дърветата и продавал идоли, докато не му се разкрила науката кабала в глобална форма. Той написал за това „Сефер Ецира“ (Книга за създаването).

Авраам извежда от Вавилон своите ученици и ги повежда в страната Кнаан. Той организира от тях кабалистична група, която съществува до самото разрушаване на Храма. Всички те живели заедно като глобално, интегрално общество, като един човек, с едно сърце. Но преди две хиляди години, по време на разрушаването на Храма, те паднали от братска любов в безпричинна ненавист.

Това се нарича „разрушение“, тъй като те са изпаднали от глобалния свят в нашия човешки егоизъм. Така те са загубили усещането за духовния свят, висшето измерение и започнали да чувстват себе си така, както и всички ние – съществуващи само в нашия свят, всеки отделно, егоистично.

Вместо науката кабала и усещането за обща, интегрална система, те започнали да усещат само нашия свят, както всички хора чак до ден днешен. И тогава вместо кабала – вместо мъдростта, постижението, знанието, науката, дошла религията, вярата. Тъй като духовния свят се скрил от тях.

В такава форма ние съществуваме и до сега. От тази тяхна вяра произлязъл юдаизма, след това от него се родили християнството, а след това исляма. Всички тези религии съществуват, защото духовния, глобалния и интегрален свят са скрити от нас.

Но ако той се разкрие – няма да остане място за религиите. Те ще се превърнат в културни традиции на народа. Затова съществува такова противопоставяне между кабала и юдаизма, което продължава през всичките тези две хиляди години.

Религиозните хора ненавиждат кабала, тъй като тя им обяснява, че те живеят в тъмнина и не разбират къде се намират и какво правят. Но ще дойде време, именно в наши дни, когато ще трябва да се повдигнем от нивото на сляпата вяра – на нивото на знанието.

От лекцията в Париж, 01.02.2011

[35040]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed