Работим с приятелите, подразбираме Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманКак напредваме в групата? Заедно знаем, че нашата цел е да достигнем отдаване и любов. А силата на поправянето идва при нас само чрез изучаването на поправената система. Това е науката кабала.

Затова ние се обединяваме и се учим заедно, изграждайки максимално намерение за единство. По пътя ние откриваме между нас истинска ненавист /сина/ – планината Синай, но заедно с това откриваме необходимостта да достигнем отдаване и любов. Защото няма друг изход, в това е целта. Така, постепенно, ние напредваме.

Човек се стреми към другарска любов, поверява усилията и успехите си – и това не се отличава за него от близостта с Твореца. Макар Твореца да е скрит, двете тези поправяния са сходни, буквално идентични: работата с ближния и работата с Твореца. Защото „ближния” – това е всичко, което се намира извън желанието на човека, независимо дали е Твореца или другаря. И двамата са като един, чужди на човека, и ако той може да се повери на другаря си – нека знае, че по този начин се поверява на Твореца.

А освен това, в групата той има помощ от другарите: те изискват от него работа, инициират го към нея. И затова тук той може да преуспее.

Ние се обединяваме с другарите, доколкото е възможно, за да поправим качеството на нашето обединение чрез обучение. Такава е методиката. И ако правим това, за да достигнем отдаване и любов към Твореца, тогава се изграждаме на принципа”Израел, Тора и Твореца са единни”. Обединявайки се с другарите, посредством изучаване на кабала ние привличаме светлината, която ни връща към Източника, – вътрешната сила в нас, Твореца. И тогава в обединението между нас ние достигаме до единение с Него.

От урока по статията на Рабаш, 15.02.2011

[35381]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed